Ekonomika příští rok poroste, věří Kalousek

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo financí dokončilo přípravu státního rozpočtu na příští rok. V návrhu počítá s růstem tuzemské ekonomiky v příštím roce o procento, s růstem jednoduché i složené daňové kvóty, s nárůstem průměrného platu ve státní správě o 0,4 procenta i s růstem počtu zaměstnanců ve státní správě o tisícovku. V Otázkách Václava Moravce to uvedla Česká televize.

Podle MF se zvýší složená daňová kvóta o zhruba jeden bod na 35,5 procenta. Složená daňová kvóta je podíl daní včetně cla a povinných příspěvků na sociální zabezpečení a veřejné zdravotní pojištění na hrubém domácím produktu.

„Já prostě nepředložím jiný rozpočet než rozpočet s deficitem pod tři procenta hrubého domácího produktu. A k takovému rozpočtu nutně potřebujeme schválení konsolidačního balíčku,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Vládní konsolidační balíček obsahuje zejména návrh na zvýšení daně z přidané hodnoty od příštího roku. V příštím týdnu má o něm rozhodovat Poslanecká sněmovna poté, co ho vetoval levicí ovládaný Senát.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil v televizní debatě s ministrem Kalouskem řekl, že podle prognózy odborů klesne v příštím roce ekonomika o jedno až 1,5 procenta. „My máme předpoklad další recese,“ řekl. Odbory podle něj očekávají i pokles spotřeby domácností. Podotkl, že by si to nepřál, ale že prognózy odborů se zpravidla naplňují. Na adresu rozpočtu pronesl, že takový návrh ministrovi nemůže „zbaštit ani Bílý tesák.“

Kalousek uvedl, že pokud by se vývoj ekonomiky odchýlil od prognózy o zhruba jeden procentní bod, pak by nebylo zapotřebí, aby vláda dělala zvláštní balíčky rozpočtových opatření. Zdůraznil mimo jiné, že nikdo nemůže tušit, co se stane na podzim v eurozóně. Nárůst počtu zaměstnanců státu podle něj vyvolaly vynucené agendy, které musí stát zajistit kvůli novým směrnicím EU. Na rozdíl od odborů neočekává stagnaci spotřeby domácností a poukázal na předpokládaný růst ekonomiky v příštím roce, který by měl přinést i mírný nárůst platů.

Kalousek také řekl, že pokud jde o národní příjmy a národní výdaje státního rozpočtu, pak vláda dodrží letošní plánovaný schodek rozpočtu. Sněmovna ho schválila na úrovni 105 miliard korun. Připustil však, že existuje riziko u peněz čerpaných z EU, kde Brusel může proplatit některé výdaje místo v listopadu a prosinci až v únoru příštího roku. Podotkl však, že vláda splnila svůj akční plán a není podle něj důvod, aby unie tyto peníze neuvolnila.

Ministerstvo podle ČT počítá s tím, že na dani z přidané hodnoty, která se má od příštího roku zvýšit, vybere 214 miliard korun. Schodek důchodového účtu se má v příštím roce podle ministerstva prohloubit až na 60 miliard korun, uvedla ČT.