Emmerová chce kvůli zemanovcům přerušit členství v ČSSD, ze sněmovny neodejde

Milada Emmerová

Milada Emmerová Zdroj: ctk

Poslankyně ČSSD Milada Emmerová chce kvůli kandidatuře za Stranu práv občanů - zemanovci (SPOZ) v krajských volbách v Plzeňském kraji přerušit členství v ČSSD, v jejím poslaneckém klubu hodlá ale zůstat.

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka je ale takový postup vyloučený. Pokud bude Emmerová reprezentovat SPOZ, bude muset odejít ze sněmovního klubu ČSSD a měla by se vzdát i poslaneckého mandátu, míní. To Emmerová ale odmítá. O svém pokračování v ČSSD chce v úterý hovořit s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou, který je nyní v zahraničí.

Emmerová řekla, že nechce být znovu hejtmankou, k rozhodnutí kandidovat za SPOZ ji prý vedla pouze snaha pomoct straně, která by se mohla stát koaličním partnerem ČSSD a která by tak mohla umožnit vládu levice v kraji. Předseda SPOZ Vratislav Mynář doplnil, že pokud by vyšla spolupráce jeho strany s ČSSD v krajských volbách a později v prezidentských, kde za SPOZ chce kandidovat Miloš Zeman, vyplatila by se i v dalších sněmovních volbách.

„Pro mě je to docela neuvěřitelné, ten pokus hrát v dresu Slavie za Spartu a uvidíme, jak to dopadne. Je to samozřejmě nemožné, žádná možnost nějakého přerušení členství po dobu, než to nějak dopadne, není, to mohu říci ještě dříve, než o tom bude jednat grémium,“ řekl Zaorálek.

Zeman podle Zaorálka založením vlastní strany ubral ČSSD hlasy, a výrazně tím hlavní levicové straně zkomplikoval pozici po posledních sněmovních volbách. Nepřijatelné jsou podle něj Zemanovy „vřelé vztahy“ s prezidentem Václavem Klausem. Vystoupení Emmerové na tiskové konferenci SPOZ podle Zaorálka naznačuje, že nebude moci zůstat v poslaneckém klubu ČSSD.

Také vedení ČSSD v Plzeňském kraji se ve středu proti tomu, aby Emmerová kandidovala v kraji za SPOZ, postavilo. Někdejší ministryni zdravotnictví o kandidaturu požádal čestný předseda SPOZ Zeman. Sociální demokracie podle něj postupuje proti svým tvrzením o potřebě spolupráce levicových stran. SPOZ podle něj jednala o předvolební koaliční spolupráci také v Jihočeském kraji. Jihočeskému hejtmanovi Jiřímu Zimolovi ale takový krok prý zakázala stranická centrála, aniž by o tom jednalo vedení strany, řekl Zeman novinářům.

Po korupční aféře bývalého hejtmana Davida Ratha Zeman očekává, že se k podpoře jeho strany přihlásí i „další významní členové“ ČSSD. Jejich jména ale nechce zveřejňovat předem. Zaorálek uvedl, že o chystaném odchodu dalších politiků ČSSD blízkých Zemanovi neví. Například poslanec Jaroslav Foldyna prý dal najevo, že stranu měnit nebude.

Emmerová se odvolává na sociálnědemokratické stanovy, podle nichž „ke zrušení členství v ČSSD může dojít pro aktivní účast na činnosti jiných politických stran bez souhlasu příslušného orgánu ČSSD“. To je ale podle Zaorálka mylný výklad stanov.

Lékařka a politička Emmerová je dlouholetou členkou ČSSD. V letech 2004 až 2005 byla ministryní zdravotnictví ve vládách premiérů Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka (oba ČSSD), od listopadu 2008 do září 2010 byla hejtmankou Plzeňského kraje. Emmerová se vzdala postu hejtmanky, protože se chtěla plně věnovat poslanecké práci.