ESM nesmí blokovat opencard, rozhodl soud

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Stepan Bruner

Firma MoneyServices (EMS), která je vlastníkem práv k opencard, nesmí systém dál blokovat. Městský soud tímto rozhodnutím reagoval na žalobu pražského dopravního podniku. EMS nechápe důvod podání žaloby, provoz systému prý nijak neomezovala.

Dopravní podnik podle informací podal žalobu v pondělí, soud rozhodl ještě týž den. Vynesl rozhodnutí, v němž ukládá firmě EMS povinnost strpět užívání 1,26 milionu čipových karet opencard. Firma nesmí udělat žádný krok, kterým by omezila funkčnost a provoz karet.

Mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci existenci rozhodnutí potvrdila. Podrobnosti ale odmítla sdělit. Rozhodnutí si totiž zatím jedna ze stran nevyzvedla. Předběžné opatření podle ní platí do doby, než soud rozhodne o žalobě samotné.

ESM: verdikt se netýká vydávání karet

Podle mluvčího ESM Martina Opatrného se opatření soudu týká jen takzvaného dopravního odbavovacího systému, tedy fungování karet při cestování. Neřeší ovšem vydávání nových karet, které minulý týden na několik hodin zkolabovalo. Praha a EMS o dalším postupu jednají. Dohody zatím platí pouze do konce měsíce.

Praha, dopravní podnik a vlastník autorských práv EMS vedou už několik týdnů ostré debaty ohledně dalšího fungování opencard. Vedení města se pokouší práva k systému koupit a provozovat jej samo. Mluví se také o vypořádání dluhů vůči EMS. Na podmínkách případného obchodu ale dosud obě strany shodu najít nedokázaly.

Kauza míří k soudu

V kauze opencard podalo Městské státní zastupitelství v Praze v pátek obžalobu na některé ze současných i bývalých pražských radních. Případ tak míří k soudu. Obžaloba se týká celkem 15 lidí, radních a úředníků včetně bývalého primátora Bohuslava Svobody (ODS) a jeho nástupce Tomáše Hudečka (TOP 09). Všichni vinu odmítají. Primátor označil obžalobu za pokračování absurdního příběhu. „K zodpovědnosti jsou účelově stavěni lidé, kteří se snažili, a v mém případě i nadále snaží, vyřešit předražený projekt opencard. Tým pod vedením státní zástupkyně se odmítl zabývat tím podstatným - kdo za celou kauzou stojí a kdo z ní profitoval na úkor města,“ uvedl Hudeček, který v minulosti oznámil, že v případě obžaloby odstoupí z funkce. Nyní ale oznámil, že odejít nehodlá.

Deset bývalých a současných radních pražského magistrátu za ODS a TOP 09 čelí podezření z porušení předpisů v souvislosti se zadáním zakázky na podporu programového vybavení firmě Haguess. Město údajně pochybilo tím, že nevypsalo otevřenou soutěž, vznikla tak prý škoda asi 25 milionů korun. Radní se brání tím, že v dané situaci nemohli postupovat jinak kvůli licenčním smlouvám.

Projekt opencard dosud stál 1,35 miliardy korun. Pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS). Praha je vázána údajně nevýhodnými smlouvami, ze kterých se už řadu měsíců snaží vymanit. Opencard slouží především jako tramvajenka.