Eurokomisaře ČSSD vyměnila s ANO za vyšší mzdy

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

ČSSD ustoupila od nominace bývalého ministra financí Pavla Mertlíka na eurokomisaře po dohodě s hnutím ANO o navýšení peněz na sociální služby a o vyšším růstu minimální mzdy. Prohlásil to předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka po jednání koaliční rady, která na eurokomisařku navrhla ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou (ANO).

Výměnou chce sociální demokracie navýšení peněz na sociální služby asi o 750 milionů korun a vyšší růst minimální mzdy. Podle ČSSD by se měla od ledna zvýšit o 700 korun na 9200 korun oproti původně plánované pětistovce.

Sobotka řekl, že nominace Jourové zvyšuje šance Česka na získání silnějšího portfolia v Evropské komisi. Její šéf Jean-Claude Juncker v ní totiž chce mít vysoké zastoupení žen, a předseda Evropského parlamentu Martin Schulz dokonce pohrozil, že europoslanci novou komisi nemusí schválit, pokud by v ní bylo méně než devět žen, kolik jich je v současné komisi.

Ještě dnes bude o nominaci Jourové jednat vláda. Následně ji tento týden projedná sněmovní výbor pro evropské záležitosti a poté ji kabinet oficiálně potvrdí a pošle do Bruselu. Všichni kandidáti na nové evropské komisaře mají být známi do konce července. V září je čeká tradiční „grilování“ v Evropském parlamentu a v říjnu budou europoslanci schvalovat novou komisi jako celek. Práce se má ujmout od 1. listopadu.

„Jsem rád, že jsme dospěli ke shodě. Je velká šance získat zajímavé portfolio,“ řekl vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Dodal, že s navýšením minimální mzdy i většími prostředky pro sociální služby souhlasí. Je ale proti tomu, aby byly součástí dohod na eurokomisařce. Podle vicepremiéra a šéfa lidovců Pavla Bělobrádka bude nutné zvýšení minimální mzdy projednat ještě na tripartitě.

Igor Záruba: Mnoho povyku pro nic