Europarlament kritizuje Babiše za konflikt zájmů

Ministr financí Andrej Babiš na briefingu po schůzi vlády 22. září v Praze.

Ministr financí Andrej Babiš na briefingu po schůzi vlády 22. září v Praze. Zdroj: CTK

Ministr financí Andrej Babiš je v možném střetu zájmů, protože ze své pozice kontroluje evropské dotace mimo jiné i ve vlastních firmách. Vyplývá to ze závěrečné zprávy pětičlenné kontrolní mise europoslanců v Česku, kterou rozeslal svým členům výbor pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu.

Delegace, kterou tvořili dva zástupci Německa a po jednom poslanci za Nizozemsko, Velkou Británii a Česko, navštívila klíčová česká ministerstva a problémové projekty placené z evropských peněz letos koncem března. Už tehdy na tiskové konferenci členové mise Česko nijak nešetřili. Zvláště německá europoslankyně Ingeborg Grässleová zdůraznila, že působení Andreje Babiše pro ni představuje problém na úrovni celé EU. Zatímco tehdy šlo o její soukromý názor, nově se podobná formulace objevuje i v závěrečném reportu.

Otázka na Babiše byla i jedním z 22 dotazů, které výbor poslal k dořešení Evropské komisi. Ta se prozatím k možnému střetu zájmů nevyjádřila. Brusel byl ovšem aktivní v kauze exministra dopravy Aleše Řebíčka. Materiály týkající se evropských dotací rozdělených za jeho působení na ministerstvu v letech 2006-2009 předal protikorupčnímu útvaru OLAF.

Materiál, v němž je zmíněno i Babišovo nejasné angažmá v byznysu a politice, by měl být projednán za dva týdny. Již příští týden se ovšem jméno ministra financí a šéfa hnutí ANO bude probírat v plénu Evropského parlamentu. Na středu odpoledne je naplánované „grilování“ ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové (ANO), která je kandidátkou na eurokomisařku pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovné příležitosti.

Martin Čaban: Zajímavá společnost

Pavel Páral: Rozpočet – naposledy s cizím peřím