Exministr Blažek: Dění okolo Brožové je komplot. Hrad to odmítá

Pavel Blažek

Pavel Blažek Zdroj: ctk

Exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) má za to, že rezignace předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Ivy Brožové a její nahrazení dlouholetým soudcem NS Pavlem Šámalem je komplotem určité části justice dohodnutým s Pražským hradem. Jde podle něj o kabinetní hru. Blažek to řekl na dnešní tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně. Hrad se proti jeho výrokům ostře ohradil.

Brožová dnes oznámila, že ve středu rezignuje. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana pak informoval, že ve čtvrtek hlava státu jmenuje Šámala jejím nástupcem.

„Taková falešná hra, že se paní doktorka Brožová náhle rozhodla, že odejde z funkce a pan prezident náhle a okamžitě má kandidáta, kterého téměř druhý den bude jmenovat, je hra, která, si myslím, že poškozuje dobré jméno justice,“ nechal se slyšet Blažek. Média by podle něj měla zjistit pravé důvody odchodu Brožové a navržení Šámala.

„Myslím si, že to, k čemu došlo, je určitý komplot určité části justice společně dohodnutý s Pražským hradem,“ poznamenal Blažek. Profituje z něj prý hlava státu. Šámal se podle Blažka po nástupu do funkce těžko zbaví podezření, že je muž Miloše Zemana nebo lidí kolem prezidenta.

Hrad: Rozhodla odbornost

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček vzápětí Blažkovo podezření odmítl. Zdůraznil, že při výběru nástupce Brožové Pavla Šámala hrála roli pouze jeho profesionální odbornost. Blažkova slova o komplotu a kabinetní hře odmítl jako pokřivené vidění reality.

I další vrcholné politiky rychlý výběr Šámala udivil. „Tak jako vy jsem trošku překvapená, že to šlo tak rychle. Ale na druhé straně, všichni jsme věděli, že paní předsedkyně, doktorka Brožová, uvažuje o svém odchodu, tak jde spíše o načasování,“ řekla novinářům Válková. Podobně se vyjádřil i Dienstbier, podle něhož je zřejmé, že to byla dopředu domluvená záležitost.

„Nepochybně odborník na svoji oblast práva to je, nicméně není všeobecně jednoznačně přijímán. Někteří upozorňují na jeho dílčí roli v kauze katarského prince,“ zhodnotil Šámala Dienstbier. Válková nástupce Brožové vnímá jednoznačně pozitivně, je to podle ní zásadový, čestný a morálně integrovaný odborník.

„Žádné napojení české justice a Hradu neshledávám, nevím o něm, nevím, k čemu by to mělo sloužit,“ uvedla Válková k úvaze Blažka. Tu odmítl i Dienstbier.

Důchodový věk

Brožová (63) jako důvod své rezignace dnes uvedla svůj důchodový věk. Zároveň zdůraznila, že chce vyjít vstříc dalším změnám ve vedení soudu. V souvislosti s novelou zákona o soudech a soudcích končí mandáty předsedům trestního i občanskoprávního a obchodního kolegia.

„Z hlediska ústavního umožním svým krokem jmenování předsedů Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu dvěma různými prezidenty,“ dodala Brožová.