Exministr školství Dobeš podpoří Nečasovu vládu

Josef Dobeš

Josef Dobeš Zdroj: profimedia.cz

Sněmovna bude o vládním daňovém balíčku, prováděcím zákoně k důchodové reformě a dalších zákonech vetovaných senátem či prezidentem zřejmě jednat ve středu.  (Foto ČTK)
Ohledně vládního daňového balíčku, se kterým vláda spojila svou důvěru, není dosud kvůli sporům v ODS jasno. Vládní tábor nemá zatím jistotu ani v tom, že bude mít potřebné hlasy pro další klíčové zákony.  (Foto ČTK)
Ministr průmyslu a nový první místopředseda ODS Martin Kuba před jednáním poslaneckého klubu ODS novinářům řekl, že hledá v ODS kompromis pro vládní daňový balíček.  (Foto ČTK)
Exministr školství a poslanec Josef Dobeš (za VV) vládní daňový balíček a tím i vládu podpoří. Ve sporu o balíček jde podle něho o boj mezi premiérem a předsedou ODS Petrem Nečasem a poslancem Petrem Tluchořem. Pokud ale vláda padne, Dobeš podepíše návrh na rozpuštění Sněmovny.   (Foto ČTK)
Šéfka klubu VV Kateřina Klasnová uvedla, že Dobeš je zatím členem klubu. Ona sama chce ale svolat jeho jednání, kde by měl svůj postup kolegům vysvětlit, a je připravena navrhnout jeho vyloučení.  (Foto ČTK)
9
Fotogalerie
Exministr školství Josef Dobeš (nestr.) potvrdil, že v hlasování o takzvaném konsolidačním daňovém balíčku bude hlasovat s vládní koalicí a dá jí tak svoji důvěru. Podle Dobeše nejde v balíčku o DPH, ale o zákulisní boj v ODS a puč Petra Tluchoře. Pokud ale vláda padne, Dobeš podepíše návrh na rozpuštění Sněmovny.

„Pro mě je klíčové, že je to zákulisní boj, že nejde o daňové ideje, ale je tu boj mezi Petrem Nečasem a Petrem Tluchořem,“ uvedl Dobeš. Tluchoře označil za „kvartálního pučistu“, když připomněl aféru kolem VV, při níž se podle něho Tluchoř s bývalou šéfkou klubu VV Kristýnou Kočí snažil změnit vládní koalici.

„Pokud vládu budou podporovat i někteří další poslanci, tak určitě budeme rádi,“ reagoval na informaci předseda poslaneckého klubu vládní ODS Zbyněk Stanjura. Dodal, že mnozí z těch, kteří jsou nyní v opozici, původně hlasovali pro vládní programové prohlášení.

Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík byl ale zdrženlivější. „My jsme si s poslanci zvolenými za VV v koalici užili dost. A myslím, že celá tato země,“ poznamenal. Pokud se Dobeš rozhodne vládu podpořit, je to podle Gazdíka jeho věc.

Gazdík z toho „nejásá“, protože nejde jen o jeden daňový balíček, ale o otázku, zda má koalice v Poslanecké sněmovně většinu, která je schopná vládnout do řádných voleb. Po jednom hlasování by mohla přijít další nestabilita a vydírání. „A mé zkušenosti s Josefem Dobešem velí, že by to nebyl úplně stabilní partner,“ řekl Gazdík.

Sněmovna bude o balíčku, s nímž vláda spojila důvěru, hlasovat ve středu. Pokud vláda padne, Dobeš „garantoval“, že podepíše sociálnědemokratický návrh na rozpuštění Sněmovny. Nejde mu prý o to, udržet si „židli“.

Se svým oznámením, že vládu podpoří, prý čekal až na dobu po kongresu ODS. Měl by prý těžší rozhodování, kdyby Tluchoř proti Nečasovi kandidoval do čela občanských demokratů.

Na otázku, proč vlastně při svém rozhodování bere v potaz vnitřní boje v jiné politické straně, odpověděl svou starostí o úroveň politiky. „Toto je to, co vlastně snižuje úroveň politiky a degraduje to, kde jsme my všichni,“ uvedl.

Martin Kuba: Stojím pevně za Nečasem, Kalouska se nebojím

Původně měl na tiskovou konferenci s Dobešem dorazil i další poslanec VV David Kádner, nakonec ale nepřišel. Dobeš vtipkoval, že jej kolegové z VV na klubu zamkli, podle jednoho z poslanců této strany ale Kádner klubu sdělil, že účast na tiskové konferenci odmítl. Kádner sám později řekl, že pro něj je důležité, aby byly sazby DPH v příštím roce 14 a 20 procent. Věci veřejné své poslance na klubu zavázaly, aby takovou variantu ve Sněmovně podpořily.

Šéfka klubu VV Kateřina Klasnová uvedla, že Dobeš je zatím členem klubu. Ona sama chce ale svolat jeho jednání, kde by měl svůj postup kolegům vysvětlit, a je připravena navrhnout jeho vyloučení.

Dobeš by přitom nemusel být jediným, kdo nakonec vlládě pomůže přežít. Odchod ze sálu při hlasování totiž nevyloučil navíc poslanec a jeden z odpůrců vládního daňového balíčku Radim Fiala. „Různé varianty jsou na stole,“ uvedl. Nad podporou váhá také další z rebelů v ODS - Marek Šnajdr.