Falešní oběšenci v Praze poukazovali na dopady ekonomického tlaku

Akce sdružení PRAK

Akce sdružení PRAK

Pražská policie od rána vyjížděla k figurínám oběšenců, které byly rozmístěny na různých místech hlavního města. K akci se přihlásila zatím neznámá skupina lidí nazvaná PRAK, podle níž jde o vyjádření nesouhlasu s "vládou peněz", která prý vede mnoho lidí k zoufalým činům. Policisté figuríny sundávali za pomoci hasičů.

„Případy zaznamenáváme od 08:00 na různých místech metropole. Figuríny odstraňujeme ve spolupráci s hasiči,“ řekla mluvčí policie Jana Rösslerová. Akce nebyla nahlášena na pražském magistrátu, proto jejím autorům hrozí pokuta za přestupek, uvedla mluvčí.

První figurínou, kterou obyvatelé Prahy policistům nahlásili, byl oběšenec na letenském kyvadle. Podruhé policisté vyjeli ke stanici metra Vltavská, kde visela figurína na otočném billboardu.

Policisté již řadu figurín sundali. Pomohl jim k tomu i seznam, který PRAK rozeslal médiím, když je informoval o zahájení akce. Podle Rösslerové se policistům dosud nepodařilo odhalit někoho z lidí, kteří figuríny ve městě pověsili. „Ani kamerový záznam nám nikoho zatím nezaznamenal. Intenzivně na tom však pracujeme,“ dodala mluvčí.

Protestní akce sdružení PRAKProtestní akce sdružení PRAKProtestní akce skupiny PRAK

PRAK: Cílem akce je upozornit na možné dopady ekonomického tlaku

Anonymní e-mail, ve kterém se k organizaci akce iniciativa PRAK přihlásila, uvádí, že figuríny byly rozmístěny například i na Štefánikově mostě, u stanice Staroměstská na stromě či na bigboardu v parku na Těšnově. Oběšenci prý viseli i na Vinohradech, Žižkově a v Karlíně.

„Cílem je upozornit na konkrétní dopady nastavení současné společnosti, k čemu vede ekonomický tlak. Další akce se možná pokusí nastínit, jak je možné se takovému tlaku bránit“, napsal PRAK v e-mailové odpovědi na otázky ČTK.

Protestní akce skupiny PRAKProtestní akce skupiny PRAKProtestní akce skupiny PRAK

Internetová stránka PRAK tvrdí, že měření úspěchu penězi neúspěšné lidi dovede k dobrovolnému odchodu ze života. Sebevražda je prý připomínkou hodnot, na kterých stojí současná společnost. „Těžko se divit sebevraždám neúspěšných ve společnosti, kde jsme posuzováni a sami sebe často posuzujeme podle toho, kolik vyděláme,“ zdůvodňují iniciátoři akce.

PRAK se popisuje jako neformální, neregistrovaná skupina několika lidí, kteří chtějí různou formou reagovat na konkrétní společenské problémy. V současnosti není ve spojení s žádnou další organizací ani s nikým nespolupracuje.