Fiala: Nejednota v zahraniční politice vlády vytváří zmatek a nejistotu

Šéf ODS Petr Fiala

Šéf ODS Petr Fiala Zdroj: čtk

František Laudát, TOP 09
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)
Kandidát na předsedu ODS Petr Fiala
Daniel Herman
Kandidát na předsedu ODS Petr Fiala
7
Fotogalerie

Česká zahraniční politika je slabá a nesrozumitelná, řekl ve Sněmovně předseda ODS Petr Fiala. Podle Františka Laudáta (TOP 09) směřuje na východ, což je podle něho riskantní. Pravice volá po širší debatě politických sil, z níž by vzešla shoda na cílech zahraniční politiky. Předseda KSČM Vojtěch Filip prohlásil, že dnešní sněmovní diskusi za takové jednání nepovažuje.

"Poslední vývoj událostí jasně ukazuje, že aby Česko uspělo v obhajobě národních zájmů, musí mít jasnou zahraniční politiku, která má širokou podporu," zdůraznil Fiala v úvodní debatě před hlasováním o programu mimořádné schůze, kterou pravice vyvolala. Fiala soudí, že nejenže neexistuje shoda mezi koalicí a opozicí, ale ani samotná vláda nemá jednotné postoje.

"Setkání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou a chaotická reakce vlády je jen špička ledovce," uvedl Fiala. Následné pročínské prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů podle něho nedává smysl obsahově ani politiky. Nejednota podle Fialy vytváří zmatek a vakuum, které zaplňuje prezident Miloš Zeman. Jeho aktivity vedou ke zpochybnění euroatlantického směřování, soudí předseda ODS.

Filip naopak soudí, že prezident ze zahraniční politiky nevybočil. "Nepamatuji si větší sjednocení postupů prezidenta a vlády, než je teď," řekl předseda KSČM. Očekává, že kabinet vysvětlí, jakou změnu musí udělat v koncepci zahraniční politiky potom, co se Británie rozhodla odejít z EU a změnily se poměry nejen v Evropě, ale v unii samotné. Na to má podle Filipa Sněmovna nárok.

Fiala se ve vystoupení zmínil o debatě o budoucí podobě Evropské unie a o volbě nového prezidenta Spojených států. "Čekají nás neklidné časy, na něž musíme být připraveni, abychom uhájili národní zájmy," podotkl.

Jeho postoj podpořil Laudát. "Nabízíme vstřícnou ruku, aby se více diskutovalo o zahraniční politice," řekl předseda klubu TOP 09 a Starostů. Ve světě podle něho dramaticky narůstá napětí, přičemž Česko směřuje na východ. Vláda by podle něho měla přiznat, že její ekonomická diplomacie v hledání nových trhů na východě selhala. Kabinet je navíc podle Laudáta přeborníkem v okopávání Evropské unie a až za hranou okopávání a zpochybňování obranné aliance. "Děláte riskantní politiku," prohlásil Laudát. Varoval před tím, že se Česku může uzavřít přístup k nejmodernějším západním technologiím.

K situaci se vyjádřil také premiér Bohuslav Sobotka. „Souhlasím s tím, že nejednotnost zahraniční politiky nás poškozuje. Proto jsem hned na úvod zmínil fakt, že máme transparentní zahraniční politiku a že máme schváleny klíčové dokumenty, které ji rámují," uvedl premiér. „Říkáme v zahraničí totéž, co říkáme tady doma. A byl bych rád, aby to platilo pro všechny, kdo naši zemi v zahraničí reprezentují," dodal předseda vlády. zároveň označil Čínu za strategického ekonomického partnera.

Opoziční strany požádaly o svolání mimořádné schůze minulý týden. Zda bude její program schválen a bude se moci rozvinout širší diskuse o zahraniční politice, není jisté.