Finance nakonec posílají na CRAB audit

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Anna Vackova, E15

Ministerstvo financí přece jen nakonec prověří, kolik ve skutečnosti stál a ještě bude stát provoz registru státních budov, takzvaný CRAB. Nezisková organizace Acta non verba minulý týden označila registr za největší tunel v dějinách českého IT, který trumfne i proslulou OpenCard. Kverulant spočítal, že systém nakonec stát vyjde na minimálně 1,6 miliardy, přičemž jeho přínos zůstává nejasný. Ministerstvo financí se následně ohradilo, že CRAB spolyká do roku 2019 „jen“ zhruba 600 milionů korun.

Nakonec se ministr financí Andrej Babiš nechal přesvědčit a o víkendu oznámil, že zadá hloubkový audit projektu. „My nyní chceme věřit, že největší tunel v dějinách českého IT bude zastaven dřív, než všechny peníze zmizí někde v Karibiku. Podle našeho odhadu ještě lze zachránit miliardu korun. Důležité pro nás je i potrestání viníků, proto jsme již minulý týden podali ve věci trestní oznámení,“ uvedl ředitel Acta non verba a serveru Kverulant.org Vojtěch Razima.

Jeho experti odhadují skutečnou cenu na maximálně desítky milionů korun, a to včetně provozu. Kverulant.org poskytl Ministerstvu financí všechny podklady k problematické zakázce a formuloval i zadání mimořádného auditu.

Dílo bývalého ředitele

Andrej Babiš zároveň poukázal na to, že CRAB vznikal na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových za bývalého ředitele, kterého už vyměnil a v době, kdy resortu financí šéfoval Miroslav Kalousek.

Hlavním dodavatelem CRAB je firma IBM, která zakázku získala bez otevřeného výběrového řízení. Systém byl uveden do provozu v roce 2012, úřady do něj ovšem údaje o svých budovách nevkládaly nijak systematicky a pečlivě. Registr měl podle původní ideje ušetřit státu peníze tím, že bude moci efektivně sestěhovávat své úředníky, zbytečně nepronajímat budovy a nepotřebné domy prodávat.