Finanční náhrady církvím by Sobotka nahradil církevní daní

Církev bude podle Duky po restitucích bohatší, ale také zodpovědnější.

Církev bude podle Duky po restitucích bohatší, ale také zodpovědnější.

Finanční kompenzací za církevní majetek, který z různých důvodů nelze vrátit, by mohly podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky být pro poplatníka daňově neutrální asignace čí církevní daň. Částku odváděnou církvi by poplatník mohl odečíst od vypočtené daně, řekl dnes Sobotka.

Právě téměř šedesátimiliardová kompenzace naráží podle něho na odpor společnosti proti vládnímu návrhu církevních restitucí. „Lidé nechápou, proč by měli touto formou financovat církve v situaci, kdy dnes naprostou většinu sociálních, zdravotních a školských služeb zajišťuje v naší zemi veřejný sektor, a nikoliv církve,“ dodal.

ČSSD chce podle místopředsedy Lubomíra Zaorálka prosadit znovuotevření debaty o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, protože považuje výši finančních náhrad za nepřiměřenou, nesouhlasí s tím, že by církve mohly volně nakládat s majetkem a obává se vracení pozemků církvím, které jí byly odňaty v roce 1947 ještě před komunistickým převratem. Podle prezidentského kandidáta sociálních demokratů se zákon ve své současné podobě týká i majetku odebraného církvím během pozemkových reforem českosloveské první republiky. Vláda tvrdí, že restituce jsou ohraničeny rokem 1948.

Zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi schválila Poslanecká sněmovna, ale Senát jí normu vrátil většinou hlasů opozičních senátorů. Premiér Petr Nečas věří, že vládní poslanci Senát potřebnou většinou 101 hlasů přehlasují.