Finanční ředitelé zůstávají i přes postupné oživování ekonomiky opatrní

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Většina finančních ředitelů v Česku zachovává i přes zlepšující se ekonomickou situaci velmi konzervativní postoj k vyhlídkám svých podniků. Vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte mezi celkem 138 finančními řediteli z Česka, Chorvatska, Maďarska, Polska, Rumunska a Slovenska.

Čeští finanční ředitelé jsou nepatrně ochotnější riskovat v porovnání s účastníky průzkumu v dalších zemích. Nejzdrženlivější vůči riziku jsou ředitelé v Maďarsku a na Slovensku. V Chorvatsku důvěra značně roste a v Rumunsku většina finančních ředitelů vidí očekávané zlepšení jejich schopností v oblasti snižování zadluženosti velmi optimisticky.

„Letos české společnosti očekávají zvýšení výnosů na stávajících trzích, prioritou finančních plánů českých finančních ředitelů však zůstává redukce nákladů. Dostupnost úvěrů se zlepšuje, což by mělo vést ke zlepšení likvidity, avšak opatrnost z pohledu podstupování rizik stále přetrvává,“ uvedl Martin Tesař, vedoucí partner oddělení auditu ve společnosti Deloitte ČR. „Finanční manažeři jsou stále opatrní při přijímání finančních a investičních rozhodnutí, přesto však třetina respondentů je ochotna více riskovat při rozhodování,“ dodal Tesař.

Relativně pozitivní postoj Česka se odráží i v přístupu České republiky k mezinárodnímu obchodování. Téměř pětina dotázaných (17 procent) pohlíží na Velkou Británii, Eurozónu a Asijsko-pacifický region jako na primární zdroj jejich výnosů v tomto roce. Sedmdesát osm procent respondentů také očekává v příštích dvanácti měsících zvýšení objemu fúzí a akvizic.

Názory českých finančních ředitelů

• Pouze 33 procent českých finančních ředitelů plánuje vstup na nové trhy
• 50 procent dotázaných plánuje růst výnosů na stávajících trzích, ostatní se zaměří na snižování nákladů a efektivitu aktiv
• Vzhledem k tomu, že 62 procent podniků očekává mírné zhoršení schopnosti snižování zadluženosti a téměř 95 procent považuje snižování nákladů za prioritu, je jasné, že čeští finanční ředitelé přistupují k současným výzvám realisticky a pragmaticky