Finanční správa zničila firmu, která údajně překážela chemičce Agrofertu

Precheza

Precheza Zdroj: profimedia

Bývalý člen představenstva Agrofertu a místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
5
Fotogalerie

V konkurzu skončil po zásahu finanční správy opavský obchodník s pohonnými hmotami FAU, který v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert vlastní sklad pohonných hmot. Soud postup daňové správy označil za nezákonný a zajišťovací příkazy zrušil. Precheza měla o sklad, v němž se také přimíchávala biopaliva do nafty a benzinu, údajně zájem, FAU jej ale nechtěla prodat.

Informaci přinesly Hospodářské noviny. Finanční správa nařčení z účelové likvidace opavského obchodníka FAU odmítla. "Souvislosti naznačené v článku odmítáme jako zcela absurdní," řekla Gabriela Štěpanyová z tiskového oddělení Finanční správy. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka řekl, že holding se o firmu FAU nikdy nezajímal a nemá s ní nic společného. Jednatel společnosti FAU Vojtěch Csabi kauzu považuje za šikanu.

Na společnost FAU se podle HN nejprve zaměřila celní správa, a to dva měsíce poté, co se tehdejší majitel Agrofertu Andrej Babiš (ANO) stal ministrem financí. Celníci společnosti doměřili spotřební daň za minerální oleje, které obchodník dovezl z Rakouska a prodal jihlavskému Agropodniku. FAU se proti krokům celníků bránila žalobou a nakonec u soudu uspěla.

Finanční správa kvůli zajišťovacím příkazům podle HN mezitím obstavila majetek společnosti FAU. Úředníci po firmě FAU vymáhali DPH za jeden obchod hned dvakrát. Poprvé po ní chtěli jako po ručiteli 200 milionů korun, které neodvedla zkrachovalá společnost Verami. Tentýž den si berní správa řekla dalšími příkazy o 218 milionů.

"Nabyla totiž dojmu, že firma FAU, kterou podezřívala ze zapojení do řetězce zasaženého podvodem na DPH, daň nezaplatí. Následovala okamžitá exekuce a firma skončila v konkurzu," uvedly HN.

Krajský soud v Ostravě nedávno potvrdil, že obchodník FAU neuváděl zboží do volného oběhu, tudíž spotřební daň nemusel platit. Výklad, jímž se daňové orgány snažily obhájit vymáhání spotřební daně, označil za absurdní. V dalším sporu tentýž soud podle HN tvrdě napadl finanční správu za nezákonné zajišťovací příkazy. Majitelé firmy FAU budou podle HN po státu žádat náhradu škody.

"Je to šikana. V Německu máme nejvyšší rating a ani nemusíme platit milionové kauce. Tady nás poslali do konkurzu," řekl jednatel firmy Csabi a odkázal na svého advokáta Alfréda Šrámka.

"Nikdy jsme o FAU zájem neměli a nemáme a s nikým jsme o tom nejednali. Agrofert s touto firmou nemá nic společného," řekl Hanzelka. Firma FAU má podle něj v areálu Prechezy pouze svůj vlastní autonomní pozemek a provoz.

"Jde o historicky dané pozemkové uspořádání, které vzniklo v roce 1993, tedy dávno před majetkovým vstupem Agrofertu do chemičky Precheza v roce 1997. Neexistuje žádné majetkové, personální ani obchodní propojení. Naprosto odmítáme zatahování Agrofertu či Prechezy do záležitostí společnosti FAU. Takové úvahy jsou zcela mylné," dodal Hanzelka.

Insolvenční správce nyní rozprodává majetek FAU. Do insolvence je podle právního zástupce firmy Šrámka přihlášeno 1,1 miliardy korun, miliarda z toho jsou pohledávky státu.