Firmy s nejasnými vlastníky vydělají na státu enormní sumy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Martin Sterba

Firmy s akciemi na majitele vydělají na veřejných zakázkách mnohem více než jejich konkurenti s jasnými vlastníky. Vyplývá to ze studie sdružení zIndex, podle jejíchž autorů za tím pravděpodobně stojí korupce.

Sdružení zIndex zkoumalo zisky 50 firem se skrytými majiteli, které za několik posledních let získaly velké veřejné zakázky. Výsledek ukázal, že tyto firmy si vydělají o 23 až 70 procent více, než ty, jejichž majitelé jsou známí.

Mnohem vyšší zisky naznačují, že společnosti s akciemi na majitele mají také neobvykle vysoké marže. Autoři výzkumu se domnívají, že vyhrávat s tak vysokými maržemi mohou firmy právě kvůli korupci.

Výzkumný vzorek představovalo 50 firem převážně ze stavebnictví, lesnictví a oblasti správy nemovitostí, které v letech 2007 až 2009 získaly státní zakázky nejméně za 100 milionů korun. Jako další podklady posloužila data, která firmy uveřejňují v obchodním rejstříku.

Z informací, která poskytla společnost Czech Credit Bureau, navíc vyplývá, že 26 z 50 prověřovaných firem neodevzdalo do Obchodního rejstříku výsledky hospodaření za rok 2009, což je ze zákona povinné.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.