Firmy se brání proti licencím na Krtečka od Milerovy vnučky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas (Euro)

Firmy, které získaly práva na používání populární postavičky Krtečka od výtvarníka Zdeňka Milera, se soudně brání proti licencím, které prodává Milerova vnučka Karolína a její společnost Little Mole. Firma Dino Toys minulý týden poprvé uspěla, soud vydal předběžné opatření, které zakazuje konkurenčním firmám výrobky s Krtečkem distribuovat v Česku a na Slovensku.

Dino Toys vyrábí puzzle s motivem Krtečka, konkurencí jí je polský výrobce, který získal licenci právě od Milerovy vnučky.

„Firma uzavřela za života pana Milera licenční smlouvu na výrobu her s Krtečkem. Teď se objevují další společnosti, které se prokazují smlouvou s vnučkou Karolínou. Tvrdí, že je dědičkou, což podle závěti a projednávaného dědictví není. Rozdává licence v zásadě v rozporu s tím, co uzavřel před tím její dědeček,“ řekl serveru Lidovky.cz advokát Jiří Matzner, který firmu Dino Toys zastupuje.

Firma u soudu podle něj minulý týden uspěla, stejný výsledek očekává i v případě dalšího svého klienta, kterým je výrobce dřevěných hraček Detoa. Dědické řízení zatím není uzavřeno. Do té doby však jako správkyni licencí určil Zdeněk Miler v roce 2006 advokátku Milenu Fischerovou, s níž dlouhodobě spolupracoval.

Podle Karolíny Milerové obchoduje Little Mole s autorskými právy na základě licenční smlouvy, kterou uzavřela se svým dědečkem ještě za jeho života. Její znění však zveřejnit nechce.

„Naše licenční smlouvy jsou uzavírané mimo rámec dědického řízení a jsou zcela platné. Na trhu je již spoustu nových výrobků, které nikdo nerozporuje,“ sdělila serveru. Fischerová podle ní nemá na uzavírání nových smluv mandát od všech dědiců.

Krtek jede do Tater

Krteček navzdory Číně