Fischer: Ministerstvo financí za Kalouska porušovalo zákony

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: ctk

Ministr financí v demisi Jan Fischer obvinil svého předchůdce ve funkci Miroslava Kalouska z toho, že resort za jeho fungování záměrně porušoval zákony. Úřad prý některým zaměstnancům schvaloval neexistující služební cesty nebo kryl šikanu. Kalousek prohlášení Fischera označil za směšnou a účelovou konstrukci zasazenou do předvolebního času.

Podle vyjádření resortního mluvčího Ondřeje Šrámka kabinet exministra Kalouska na jedné straně vědomě zakrýval u některých protežovaných zaměstnanců jejich docházku. Třeba jim propisoval služební cesty, k nimž nikdy nedošlo, přičemž některé výjezdy měly probíhat celý měsíc.

„Na straně druhé zakrýval šikanu na pracovišti ministerstva tím, že nekonal, když se o těchto věcech dozvěděl, čímž porušil pracovněprávní povinnosti zaměstnavatele,“ upřesnil Šrámek.

„Jsem naprosto přesvědčen, že Miroslav Kalousek o tomto systému musel vědět, otázkou zůstává, proč resort záměrně takto vedl,“ dodal Fischer.

Fischer se zesměšnil

Podle Kalouska se Fischer svojí aktivitou definitivně zesměšnil. „Doufám, že to bude v historii dehonestačních pokusů pouze jeden jediný případ, kdy člen vlády obviní svého předchůdce, že nekontroloval pracovní docházku,“ reagoval Kalousek.

Zároveň uvedl, že pracovní docházku nikdy zaměstnancům ministerstva financí nekontroloval, protože to není náplní práce ministra. „Velmi náročně jsem ale kontroloval pracovní výsledky. Naprosto odmítám, že bych komukoli vědomě podepsal neuskutečněnou služební cestu nebo že bych snad někoho šikanoval,“ prohlásil exministr a místopředseda TOP 09.

Šnábl porušoval zákoník práce

Jan Fischer před nedávnem ukončil pracovní poměr vedoucímu oddělení mezinárodní ochrany investic a zahraničních pohledávek Radkovi Šnáblovi, který patřil mezi Kalouskovi chráněnce.

Důvodem bylo zejména to, že Šnábl údajně nedoložil i přes opakovaná vyzvání zaměstnavatele součinnost k převzetí agendy oddělení. Také prý porušoval zákoník práce a jeho výroky měly být v rozporu s oprávněnými zájmy zaměstnavatele.

Může za to personální útvar

„Za mého působení ve státní správě jsem neviděl resort, který by fungoval v mnoha aspektech tak netransparentně, jako Kalouskovo ministerstvo financí,“ doplnil Fischer.

Dílčí závěry interního šetření podle něj ukazují nejen na systémové chyby v řízení ministerstva, ale i na osobní pochybení vedoucích úředníků MF. V tomto případě prý jde o silné pochybení na straně personálního útvaru. Fischer zvažuje i personální obměnu a je možné, že se dotkne právě vedení personálního útvaru.

(Ne)vinný Šnábl