Fortuna loni vydělala přes 400 milionů, firmu táhly internetové sázky

Sázková kancelář Fortuna

Sázková kancelář Fortuna Zdroj: Rasch Jan/Euro

Sázkové společnosti Fortuna Entertainment Group loni stoupl čistý zisk o 26,4 procenta na 15,6 milionu eur (zhruba 426 milionů korun). Celková výše přijatých sázek meziročně vzrostla o 21,2 procenta na 567,2 milionu eur (15,5 miliardy korun). Vyplývá to z předběžných neauditovaných výsledků, které dnes Fortuna oznámila.

Nejrychleji se rozvíjelo sázení přes internet, počet zákazníků se v tomto segmentu zvýšil o více než 300 procent. Celkem Fortuna loni zvýšila počet registrovaných zákazníků o 26 procent. O více než polovinu přibylo těch, kteří využívají takzvané live sázky, tedy sázení v průběhu sportovních utkání.

Zisk před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) se Fortuně zvýšil o pětinu na 26,7 milionu eur (asi 730 milionů korun). Výnosy stouply o 0,8 procenta na 97,1 milionu eur (zhruba 2,6 miliardy korun). Z toho 89,4 milionu jsou výnosy z kurzového sázení, zbytek jsou výnosy z loterií.

Prioritním trhem Fortuny zůstal i loni ten český, na kterém je s 31procentním podílem dvojkou za Tipsportem. V Česku Fortuně vzrostl loni objem přijatých sportovních sázek meziročně o 32,9 procenta na 323,3 milionu eur (8,8 miliardy korun). Hrubé výhry z těchto sázek vzrostly o 4,7 procenta na 46,6 milionu eur (1,27 miliardy korun). Druhým nejdůležitějším trhem zůstává Slovensko, následují Polsko a Malta.

Vybrané finanční ukazatele – celkem za FEG
v milionech eur 2013 % změna
Přijaté sázky 567,2 21,2 %
Hrubé výhry 116,5 5,1 %
Výnosy 97,1 0,8 %
EBITDA 26,7 20,8 %
Provozní zisk 23,0 24,8 %
Čistý zisk za období 15,6 26,4 %

V segmentu loterií zůstala Fortuna loni v souladu s očekáváním analytiků na nule, přesto chce v tomto typu sázení zůstat. Svědčí o tom mimo jiné pokračující jednání s Intralotem týkající se možného převzetí dodavatele loterijní technologie společnosti Intralot Czech s.r.o. Touto transakcí by Fortuna měla převzít hardwarové součásti, tedy terminály, sloužící k prodeji loterie. Intralot by i nadále Fortuně dodával loterijní software, a to s nižší provizí než nyní. Uzavření obchodu se očekává ve druhém čtvrtletí.

V loňském květnu získala Fortuna menší společnost na stírací losy od firmy Gamestar s cílem proniknout k jejich distribučnímu kanálu u Českých drah. Právě na stírací losy se chce Fortuna v segmentu loterií více zaměřit. Loni na podzim uzavřela smlouvu o společném podnikání v oblasti stíracích losů s největším konkurentem - společností Tipsport. Spolupráci musí ještě schválit antimonopolní úřad.

Vývoj akcii společnosti Fortuna na BCPPGraf 6. 3. 2014.Graf 6. 3. 2014. | schwarzmann@mf.cz

Vedení společnosti navrhne výplatu dividendy 70 až 100 procent konsolidovaného čistého zisku. Návrh bude zveřejněn v následujících týdnech. „Ve vztahu k dalšímu vývoji v České republice vnímáme pozitivně některé signály z ministerstva financí, které by v rámci nově připravovaného loterijního zákona mělo harmonizovat regulatorní podmínky s evropskou legislativou. A zároveň dokázalo segmentovat a rozlišovat tvrdý hazard v podobě hracích automatů a kasin od kurzového sázení, které je všeobecně vnímáno spíše jako moderní forma zábavy,“ uvedl generální ředitel Radim Haluza.

Fortuna Entertainment Group je největším středoevropským provozovatelem kurzových sázek. S akciemi firmy se obchoduje na pražské a varšavské burze, majoritním vlastníkem je finanční skupina Penta.

Tipsport, lídr českého trhu kurzových sázek, loni zvýšil obrat z kurzového sázení meziročně o 40 procent na rekordních 14,3 miliardy korun. Sázková kancelář Chance zvýšila obrat meziročně o 20 procent na tři miliardy korun.

: