Fuksa: ODS potřebuje restart, koalice může pokračovat bez Nečase

Ivan Fuksa

Ivan Fuksa Zdroj: ctk

Exministr zemědělství Ivan Fuksa chce jako předseda strany nabídnout ODS restart a návrat k jejímu programu. Řešením podle něj nejsou předčasné volby, ale změna v čele strany. Proti Petru Nečasovi se prý rozhodl kandidovat proto, že na kongresu všichni hovořili o změně, nenašel se ale prý nikdo, kdo by ji chtěl realizovat. Fuksa to řekl ve svém kandidátském projevu delegátům kongresu ODS.

„Jediným lékem na ztrátu důvěry je dodržování slova. Když 20 let slibujeme nízké daně a malý stát, musíme to dodržet,“ uvedl Fuksa. ODS se podle něho musí vrátit do role, kdy určuje témata a směr vývoje v zemi. „Nabízím vám restart. My jsme se totiž zasekli a nevíme, jak dál,“ dodal.

Budoucnost ODS je podle Fuksy v prosazování programu, v členské základně a v úspěchu ve vládě. „Věřím, že máme šanci volby v roce 2014 vyhrát,“ řekl.

Fuksa by jako šéf ODS chtěl jednat o změně vládních priorit i novém rozdělení ministerstev. TOP 09 podle něj už ví, že nebude dominovat pravici. Soustředil by se prý na prosazení reforem, které ušetří desítky miliard korun.

„Vláda neztratila většinu pro prosazování programu, ztratila většinu u jednoho špatného zákona, který je v rozporu s naším programem, volebními sliby a škodí ekonomice,“ řekl jeden ze stranických rebelů, kteří odmítají Nečasovu verzi vládního daňového balíčku. Vláda se zákonem spojila svou důvěru.

V ODS by prý Fuksa prosazoval vnitřní smír. „Vedeme mezi sebou vyhlazovací válku,“ soudí Fuksa. V ODS nesmí podle něho vládnout anarchie ani oligarchie, ale demokracie.

Fuksa, který se rozhodl postavit proti Nečasovi v sobotu pozdě večer, hovořil k jako první. Potlesk sklidil během projevu od malé části sálu, kde sedí většinou delegáti z jeho kraje.