Gazdíka chce v čele Starostů nahradit liberecký hejtman Půta

Liberecký hejtman Martin Půta (vpravo)

Liberecký hejtman Martin Půta (vpravo) Zdroj: Liberecky kraj

Liberecký hejtman Martin Půta bude kandidovat na předsedu politického hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Nominaci schválil ve čtvrtek sněm místního hnutí Starostové pro Liberecký kraj, jehož je Půta předsedou. Současným šéfem STAN je poslanec Petr Gazdík.

„Sněm našeho hnutí byl pro mě klíčovým momentem v mém rozhodování, zda se o tento post ucházet. Chtěl jsem si vyslechnout co nejvíce názorů našich členů a podporovatelů. Jejich pohled je pro mě zásadní. Jsem velmi rád, že sněm mě jednoznačně podpořil v tom, abych na předsedu hnutí STAN kandidoval,“ řekl ČTK Půta.

Samo krajské hnutí však bude dál působit jako samostatné, protože má v regionu silnou členskou základnu. Starostové pro Liberecký kraj (SLK) stojí v čele kraje od podzimu 2012, kdy vyhráli volby.

Hnutí si zvolí nové vedení na svém sněmu 28. března v Praze-Průhonicích. Martin Půta v případě úspěchu chce prosazovat otevřenou, slušnou a vstřícnou politiku. Zároveň ale hodlá dál zůstat hejtmanem a hájit zájmy kraje.

Dvaačtyřicetiletý Půta má zkušenosti z komunální politiky, od roku 2002 byl třikrát po sobě zvolen starostou v pohraničním Hrádku nad Nisou. Funkci opustil v roce 2012, kdy byl zvolen hejtmanem.

„Pokud o to budou členové SLK a veřejnost stát, jsem připraven naši práci na kraji v roce 2016 obhajovat. Myslím, že na úrovni obcí, měst i kraje lze reálně dosáhnout více konkrétních výsledků než v parlamentu. Angažmá v něm není teď mým cílem,“ dodal Půta.

Petr Gazdík: Z politiky na mě padá hrozná skepse