Ghana, Uganda, Ukrajina, Rusko. I tam mají ženy lepší postavení než u nás

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CVUT FIT

V mezinárodním hodnocení rovných podmínek pro ženy a muže skončilo Česko ze 145 států až za polovinou žebříčku. Obsadilo 81. příčku. Rovné šance jsou jen ve vzdělávání, slabé je zastoupení žen v politice i jejich pozice v ekonomice. Lepší výsledky než Česko měla například Ghana, Ukrajina, Rusko či Uganda.

V první desítce jsou severské státy, Irsko, Slovinsko či Filipíny. Vyplývá to ze zprávy Světového ekonomického fóra (WEF) Global Gender Gap Report 2015. Podle ní je pokrok ve srovnávání šancí pro obě pohlaví ve světě velmi pomalý. „Propast mezi ženami a muži ve zdraví, vzdělávání, ekonomických příležitostech a politickém zastoupení se za posledních deset let zmenšila o čtyři procenta,“ uvádí zpráva. Podle ní by stírání rozdílů dosavadním tempem trvalo 118 let, tedy do 30. let příštího století.

Na první příčce žebříčku je Island. Následují severské státy. Páté skončilo Irsko. Další místa v první desítce obsadila Rwanda, Filipíny, Švýcarsko, Slovinsko a Nový Zéland. Česko loni proti předchozímu roku poskočilo z 96. místa na 81. Ze sta možných bodů získalo 68,7. Stejného skóre dosáhly i Gruzie a Vietnam. Slovensko bylo 97. s 67,5 bodu. Ze států EU za Českou republikou skončily ještě Řecko, Maďarsko, Kypr a Malta.

První místo ve vzdělávání

Za posledních deset let Česko dokázalo své hodnocení zlepšit jen o 1,6 bodu. V roce 2006 mělo 67,1 bodu ze sta. Rovné šance mají Češi a Češky jen ve vzdělávání. V této oblasti získala Česká republika plný počet bodů a obsadila 1. příčku. Před deseti lety se pohybovala kolem 50. místa.

Nejhorší pozici mají české ženy v ekonomice a na trhu práce. České republice připadla nyní 94. příčka s 63,6 body. Loni to bylo dokonce sté místo. Velmi slabé je i zastoupení žen v politice. Česko v této oblasti rovné šance naplňuje jen ze 13 procent. Proti roku 2006 se propadlo ze 70. na 83. místo. Téměř srovnatelné jsou podmínky mužů a žen ve zdraví a přístupu k péči. Republika byla na 42. pozici, rovnosti dosáhla z 97,9 procenta.