Glosa: Mzdová smyčka

Obří poptávka. Výrobní podniky se aktivně snaží o nábor zahraničních pracovníků. Hrozí, že nestihnou dodat včas zakázky.

Obří poptávka. Výrobní podniky se aktivně snaží o nábor zahraničních pracovníků. Hrozí, že nestihnou dodat včas zakázky. Zdroj: CTK

Je čas prosperity, firmy mají čím dál větší problémy najít nové zaměstnance. Při bližším pohledu na strukturu neobsaditelných míst je ale jasné, že vinu nelze svalovat jen na růst hospodářství. „Pomocní pracovníci ve výrobě“ – to je pozice, o kterou je minimální zájem, ačkoli bez zaměstnání je pořád 384 tisíc lidí.

Důvod je nasnadě. Rozdíl mezi platem, jímž je tahle práce oceněná, a sociální dávkou je někdy pár stokorun, nanejvýš tisícovka. Tak proč ráno vstávat?

O pracovní místa, o nichž je řeč, není zájem dlouhodobě, to je statisticky prokázaný fakt. Neznámý jistě není ani zaměstnavatelům. Přesto jsou to oni, kdo urputně bojuje proti růstu minimální mzdy. I tady je důvod jasný.

Zvyšování minimální mzdy nutí firmy zvednout nejnižší tarify a přidat i dalším pracovníkům. Smyčka se uzavírá. Spoléhat se, že Česko ve velkém začne dovážet gastarbeitry, nelze. Tu smyčku je potřeba rozetnout.