Groupon vstoupí na burzu už příští týden

Groupon

Groupon Zdroj: e15

Slevový portál Groupon uspíší svůj vstup na Wall Street. Své akcie pravděpodobně nabídne už příští pondělí nebo úterý, uvedly zdroje agentury Reuters. Americká firma se tak prý pokouší odvést pozornost od svých potíží.

Podle zdrojů Reuters překročí hodnota Grouponu po vstupu na burzu deset miliard dolarů a ustálí se mezi 11 a 12 miliardami. Ještě v létě, na vrcholu letošní vlny vstupů technologických firem na burzu, se přitom očekávalo zhodnocení firmy na 20 miliard dolarů. Podobný propad hodnoty potkal i další firmy, které se chystaly nabídnout první balík svých akcií.

Firma chce vstupem na burzu umlčet kritiky, kterým se nelíbí její způsob účetnictví. Groupon totiž pro prezentaci svých hospodářských výsledků používá takzvané „upravené konsolidované segmentované operativní tržby“, do kterých nezapočítává náklady na internetovou reklamu a akvizice. Díky tomu se například čistá ztráta za letošní první čtvrtletí ve výši 146,5 milionu dolarů mohla jevit jako zisk 81,6 milionu dolarů. Měřeno tradičním účetnictvím společnost neustále od svého vzniku prodělává.

V srpnu také unikla do médií paměťová karta tehdejšího šéfa Grouponu Andrewa Masona. Data na ní nahraná prokázala, že společnost ve své žádosti o vstup na burzu neuvedla všechny informace o své finanční situaci. Groupon kvůli tomu čelí důkladné prověrce amerických úřadů. K řadě proher firmy se přidal také odchod jejího obchodního ředitele ke Googlu.

„Příběh Grouponu už delší dobu nepůsobí tak přesvědčivě, jako dříve,“ vysvětlil pro Reuters analytik Scott Sweet ze společnosti IPO Boutique, která se specializuje na analýzy firem vstupujících na burzu. „Vždycky si mysleli, že jsou jedinou firmou ve svém oboru, a to zaručovalo vysoké zhodnocení. Teď jsou na sestupu.“