Heger: Počet obětí metanolu i přes prohibici zřejmě ještě poroste

Leoš Heger

Leoš Heger Zdroj: profimedia.cz

I přes úplný zákaz prodeje tvrdého alkoholu počet mrtvých na otravu metanolem ještě vzroste, obává se ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v rozhovoru pro server Týden.cz. Podle jeho odhadu potrvá omezení distribuce tvrdých lihovin několik dní.

Na délku trvání mimořádného opatření bude mít podle ministra Hegera vliv několik faktorů. „Ukáže se, jak bude pokračovat nástup onemocnění a úmrtí. Za druhé záleží také na tom, jak bude pokračovat policie, která se strašně snaží a už někde nějaké stopy má. Není vyloučeno, že se jim podaří ohnisko odhalit a ty kanály vyčistit. Třetí možnost, o které budeme jednat na krizovém štábu, je právní možnost nadefinovat nějaké sektory, kde to riziko je menší,“ uvedl pro Týden.cz Heger.

Podle jeho slov se nedá absolutně vyloučit intoxikace alkoholu metanolem nikde, některé zóny jsou však rizikovější „Já si myslím, že čím je to luxusnější restaurace, tím je riziko menší. Nakonec i to spektrum alkoholu, který byl intoxikován metanolem, patří k levnějšímu spektru. Celá scéna je spíš na té sociálně nižší úrovni. Ty záchyty jsou však velmi různorodé a na různých místech a těch padělaných druhů alkoholu je velké množství. A říká se, že padělky se nevyhýbaly ani dražším druhům alkoholu. Proto jsme zvolili úplný zákaz prodeje, abychom udělali nějaký radikální krok a aspoň nějaký pokus něco zastavit a přispět trošku k tomu povědomí, že se tady děje něco mimořádného tak, aby si na to dali všichni ještě větší pozor,“ dodal Heger.

U pití piva a vína Heger riziko nevidí. „Pivo a víno si myslím, že se nepančují. Je to úplně jiná oblast. Víno bylo dosud nezdaněné, tam by ani pančování nemělo žádný smysl pro černý byznys. No a pokud jde o ty likéry, tak tam určité riziko je, ale ten signál byl, že ty záchyty byly z těch tvrdších alkoholů,“ uzavřel Heger.