Historickým železničním zastávkám na Berounce hrozí demolice. Obce usilují o jejich záchranu

Zastávka Všenory.

Zastávka Všenory. Zdroj: Facebook Zastávky Černošice, Všenory, Srbsko

Zastávka Černošice.
Zastávka Srbsko
Studie železniční zastávky Černošice.
Autorem studie je architektonické SUM. architekti.
Architektonická koncepce přistupuje k zastávce jako k novému centru obce.
8
Fotogalerie

Obyvatelé středočeských Všenor, Černošic a Srbska bojují za zachování původní podoby železničních zastávek ve svých obcí. Kvůli záchraně architektonicky cenných objektů, kterým hrozí demolice, sepsali i petici.

"Budovy jsou architektonicky cenné, jak vyplývá z několika nezávislých posudků, a dobře ladí s místní vilovou zástavbou, která je pro obec a její širší okolí typická," argumentují autoři petice. Pod tu se dodnes podepsalo necelých 700 lidí.

Jejich cílem je, aby se tyto tři zastávky, které tvoří unikátní skupinu staničních budov z počátku 20. století, opravily do podoby, která se bude co nejvíc blížit původnímu stavu, a dále sloužily veřejnosti.

Podle iniciátorů je především zastávka Všenory intenzivně využívaná a rovněž o její provozování projevilo zájem několik subjektů. Zbourání budov nemá podle petentů odpostatnění.

Zmiňované zastávky se nacházejí na trati podél řeky Berounky, na které Správa železniční a dopravní cesty (SDŽC) připravuje celkovou modernizaci.

"Její součástí je také záměr napřímit koleje v některých úsecích, což by umožnilo zvýšení traťové rychlosti. Kvůli tomu bude potřeba zbourat vybrané nádražní objekty, mimo jiné i na těchto třech zastávkách. O našich plánech jednáme s představiteli příslušných obcí," uvedl tiskový odbor SDŽC.

Zastupitlestvo Černošic nechalo proto zpracovat architektonickou studii u pražského ateliéru SUM. architekti. Ti k zastávce přistoupili jako k přirozenému těžišti města, v němž dosud chybí hlavní náměstí. Optimalizaci rovněž architekti vnímají jako možnost odstranění některých dopravních bariér a úpravy přilehájícího veřejného prostranství.

Jak by mohla vypadat železniční zastávka v Černošicích se podívejte do galerie.