Hlášení DPH se týká 471 tisíc subjektů, čtvrtina z nich sídlí v Praze

Ministr financí Andrej Babiš rozbaluje dárek, který dostal 22. prosince na schůzi Sněmovny v Praze. Poslanci rozhodovali mimo jiné o novelách zákona o DPH proti daňovým únikům.

Ministr financí Andrej Babiš rozbaluje dárek, který dostal 22. prosince na schůzi Sněmovny v Praze. Poslanci rozhodovali mimo jiné o novelách zákona o DPH proti daňovým únikům. Zdroj: ctk

Podání kontrolního hlášení, tedy nová zákonná povinnost, která vznikla od začátku roku 2016 plátcům daně z přidané hodnoty, se týká téměř 471 tisíc subjektů. Nejpočetnější skupinu plátců DPH tvoří živnostníci a společnosti s ručením omezeným. Čtvrtina plátců DPH má sídlo v Praze. Vyplývá to ze statistik poradenské společnosti Bisnode. Poprvé se kontrolní hlášení bude podávat do 25. února 2016.

Od 1. ledna 2016 musí 470 928 podnikatelských subjektů každý měsíc vyplnit kontrolní hlášení DPH. „Stát si od institutu kontrolního hlášení slibuje pokles daňových úniků. Podnikatelé naopak tuto povinnost kritizují s tím, že jim přináší zvýšení nákladů a další byrokratickou povinnost. Také se objevují obavy z možného zneužití dat,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Mezi 471 tisíc plátci DPH v Česku jsou se 45 procenty nejvíce zastoupeni živnostníci (212 tisíc), následováni společnostmi s ručením omezeným s necelými 40 procenty (187 tisíc).

Čtvrtina plátců DPH má registrované sídlo v Praze, následují Jihomoravský a Středočeský kraj, kde jich má adresu shodně 11,5 procenta. „Okolí metropolí Prahy a Brna podnikatelům přináší nejvíce příležitostí, a proto jsou zde také koncentrovány podnikatelské subjekty přihlášené k platbě DPH,“ upozornila Štěpánová. Nejmenší podíl plátců DPH má Karlovarský kraj (dvě procenta). Podíl plátců DPH na celkové podnikatelské základně se v jednotlivých krajích ČR pohybuje v intervalu od 12,6 procenta (Karlovarský kraj) až 20,6 procenta (Praha).

Nejvíce plátců DPH v Česku podniká v oblasti zprostředkování velkoobchodu. Na celkovém počtu plátců DPH se podílí sedmi procenty, shodně se čtyřmi procenty následuje stravování, výstavba budov a silniční nákladní doprava.

Zákonnou odpovědnost za nepodání kontrolního hlášení či podání s nedostatky vůči správci daně nese vždy plátce DPH. Záleží pak na smluvním ujednání mezi klientem a účetní firmou, v jakém rozsahu odpovědnost zpracovatel kontrolního hlášení přebírá. „Případné pokuty, penále a jiné škody tedy musí poradenská firma uhradit, pokud za jejich vznik nese smluvní odpovědnost,“ řekl daňový poradce a jednatel společnosti KODAP Vlastimil Sojka.