Hudeček vypovídal kvůli Blance na policii, pochybení odmítá

Tomáš Hudeček

Tomáš Hudeček Zdroj: Michael Tomes, E15

Pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) dnes zhruba hodinu a půl vypovídal na policii v pražské ulici Na Perštýně ohledně problematického tunelu Blanka. Policie ho předvolala kvůli usnesení rady z prosince 2012. Primátor řekl, že vyšetřování nechápe a pochybení odmítá. Znovu zopakoval, že jde o účelové jednání namířené proti vedení Prahy.

„Podával jsem vysvětlení ohledně kategorizace. Otázky se týkaly zejména a v podstatě jenom kategorizace prací,“ uvedl primátor poté, co vyšel z budovy policie. „Mě to vůbec celé nedává smysl, protože kategorizace je standardní nástroj na řešení problémů,“ řekl. „Celé mi to připadá jako bych nalezl v parku bezvládné tělo ženy a dával jí umělé dýchání a následně se policie z toho snažila udělat znásilnění,“ doplnil.

V polovině září loňského roku se objevily informace, že okolnosti týkající se financování Blanky prověřují kriminalisté, kteří se zabývají podezřením ze spáchání dvou trestných činů. Policii zajímá materiál, v němž radní tehdy ve složení TOP 09 a ODS schválili takzvanou kategorizaci stavby. Radní se tak chtěli vypořádat s dluhy, které má Praha vůči stavbařům. Součástí usnesení je také proplacení 2,5 miliardy korun. Usnesení o výplatě této částky a následně rada v lednu loňského roku vzala zpět.

Hudeček už dříve uvedl, že podle něj policie kriminalizuje rozhodnutí městské rady a za policejní aktivitou vidí primátor skupiny spojené s bývalým vedením Prahy. „Původní dopis přišel opět z ÚOOZ České Budějovice stejně jako v kauze opencard, takže já se mohu domnívat, že se jedná o účelová zadání na tehdejšího primátora (Bohuslava) Svobodu, ale jsou to dohady a neověřené informace,“ sdělil dnes na dotaz novinářů.

Hudečka a bývalé radní za TOP 09 a ODS v čele s exprimátorem Bohuslavem Svobodou (ODS) už vloni policie obvinila v kauze opencard. Podezírá je z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Stavba tunelu Blanka je od začátku prosince zastavena, stavební firma Metrostav se totiž obrátila na rozhodčí soud kvůli neproplacenému dluhu města ve výši 2,1 miliardy korun. V současné době se pracuje pouze na technologické části stavby. První stání mezi Prahou a Metrostavem bude v pátek. Tunelový komplex má stát 36 miliard korun. Není jasné, kdy bude dokončen.

Tomáš Hudeček: Blanku můžeme otevřít podle plánu, i když se soud potáhne