Hušák čelí prvnímu trestnímu oznámení

Aleš Hušák

Aleš Hušák Zdroj: mediafax

Bývalý šéf Sazky Aleš Hušák čelí trestnímu oznámení. K Obvodnímu zastupitelství pro Prahu 9 ho podle serveru Aktuálně.cz podala advokátní kancelář Ivan Courton jménem firmy Euroclaim Praha. Společnost požaduje, aby policie zjistila, zda se Hušák nedopustil trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku, dále zda způsobil úpadek Sazky či zvýhodňoval věřitele. Hušák se dosud k podanému trestnímu oznámení nevyjádřil, píše server.

Společnost Euroclaim Praha, která podle obchodního rejstříku nabízí služby v oblasti administrativní správy a služby organizačně hospodářské povahy, se odvolává na Hušákovu pracovní smlouvu a dále na údaje veřejně dostupné ze zprávy o hospodaření firmy.

„Je-li výroční zpráva z roku 2009 pravdivá, pak je s podivem, že společnost, vykazující takové zisky a řádně plnící své závazky v roce 2009, se během jediného roku 2010 dostala do takových potíží, které vyústily v její úpadek a následné prohlášení konkurzu na její majetek počátkem roku 2011,“ píše advokát společnosti Euroclaim v trestním oznámení, jehož text má Aktuálně.cz k dispozici.

Euroclaim vyčítá Hušákovi také to, že pustil 22 manažerů Sazky ke konkurenční společnosti Fortuna. Hušák sám tento fakt přiznal s odůvodněním, že nikdy nechtěl svým zaměstnanců bránit ve svobodné volbě pro koho pracovat. Euroclaim však v tom, že zrušil na poslední chvíli konkurenční doložky a manažerům údajně vyplatil i prémie, vidí další možný trestný čin, a to porušení povinnosti v insolvenčním řízení, uvádí server.

Hušáka odvolal z funkce generálního ředitele Sazky insolvenční správce Josef Cupka 7. června. Hušákovi také omezil většinu nadstandardních požitků, které vyplývají z jeho manažerské a pracovní smlouvy. Neměl by dostat ani odstupné, které mělo být podle Hospodářských novin v řádech desítek milionů korun.