Ihned zastavte intervence, vyzval Zeman ČNB

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman vyzval Českou národní banku (ČNB), aby už neintervenovala na oslabování koruny, česká měna by se pak podle něj měla stabilizovat. Koruna následně posílila zhruba o 30 haléřů vůči euru. ČNB v reakci uvedla, že naposledy intervenovala předloni v listopadu.

„Česká národní banka by si neměla hrát na demiurga (svrchovaného tvůrce) české ekonomiky a měla by pokud možno okamžitě zastavit intervence, které plánovala až do konce roku 2016. Tím by se podle mého názoru kurz české koruny stabilizoval,“ řekl Zeman.

Mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann upozornil, že Česká národní banka intervenovala na oslabení koruny několik dnů v listopadu 2013, od té doby neintervenuje. „Koruna se od té doby obchoduje na trhu za kurz vzniklý působením nabídky a poptávky. A pokud jde o samotné oslabování české měny vůči dolaru, drtivá většina tohoto oslabení je způsobena poklesem kurzu eura vůči dolaru,“ uvedl. Zároveň dodal, že ČNB je nezávislá a nemůže přijímat pokyny od politiků.

Koruna v posledních dnech padá

Koruna v posledních dnech oslabuje na několikaletá minima. Důvodem byla data o prosincové nízké inflaci, která vyvolala u investorů obavy z deflace a následné reakce České národní banky. V úterý koruna po celý den oslabovala na 28,34 Kč/EUR a 24,05 Kč/USD. Po slovech guvernéra ČNB Miroslava Singera posílila, ale dnes dopoledne začala opět oslabovat stejně jako další regionální měny.

Singer se v úterý večer vyjádřil na svém blogu na stránkách ČNB v tom smyslu, že není nutné, aby měnová politika centrální banky rychle reagovala na pokles cen ropy nebo potravin. Centrální banka by ale podle guvernéra reagovala až na dlouhodobé deflační tlaky, který by mohly způsobit propad domácí poptávky.

Kurz koruny k euru

Koruna dnes navzdory Singerovým slovům dále klesala. „To se podle nás dá vysvětlit jen dvěma způsoby. Prvním vysvětlením je, že se trh s ČNB už v minulosti spálil a nevěří jí,“ myslí si hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora. Podle něj i nyní Singer reagoval na oslabování koruny tak, že jej řada spekulantů nepochopila.

„Druhým vysvětlením, proč koruna dnes oslabuje, je, že trh nereaguje ani tolik na ČNB, jako spíš na globální vývoj - a ten mluví jasně. Roste celoevropské riziko deflace spojené s recesí, a proto oslabuje leccos,“ dodal Pikora.