Jasno o osudu vlády má být už 3. ledna

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: ctk

Hned na 3. ledna svolala vicepremiérka Karolína Peake schůzku vedení své strany LIDEM. Předsednictvo i poslanecký klub strany, která před Vánoci oznámila odchod svých ministrů z vlády k 10. lednu, bude opět řešit otázku dalšího setrvání v nynější koaliční vládě či odchodu nejmenší vládní strany do opozice. Koaliční partneři LIDEM, tedy ODS i TOP 09, chtějí o situaci jednat. Občanští demokraté si myslí, že dohoda s LIDEM možná je.

Peake, jejíž odvolání z funkce ministryně obrany nejnovější vládní krizi vyvolalo, svou představu o dalším postupu strany v rozhovoru odmítla uvést. Chce s ní prý nejprve seznámit své kolegy ve straně.

Premiér Petr Nečas (ODS) navrhl prezidentovi odvolání Peake kvůli tomu, že ztratila jako ministryně jeho důvěru, když pouhý den po nástupu provedla personální změny v nejvyšších patrech obrany. Ministerstvo nyní řídí osobně premiér.

Nejmenší vládní strana by tak hned na počátku příštího roku mohla začít znovu probírat otázku, zda dosavadní partnery nakonec skutečně „vykoupe“ a kabinet opustí. Zákonodárci LIDEM by se tak ale stali jen nepříliš významnou skupinkou ve Sněmovně. Nyní platí předvánoční rozhodnutí LIDEM z vlády k 10. lednu odejít.

ODS má o pokračování koalice zájem

„Stojíme o pokračování této vlády,“ zdůraznil dnes předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Občanští demokraté si podle něj myslí, že dohoda s LIDEM možná je. ODS prý už má určité „vstupní parametry“ pro jednání s nejmenší vládní stranou.

Jednání koalice by se mělo uskutečnit také podle TOP 09. Předseda jejích poslanců Petr Gazdík řekl, že strana má o posledním sporu informace jen z médií. „Chceme zjistit, co se to vlastně stalo,“ poznamenal. Až poté prý bude možné se rozhodnout, zda je možné další pokračování vlády v nynější podobě, či zda jsou řešením například předčasné volby nebo menšinový kabinet.

TOP 09 také zajímá, zda - pokud LIDEM odejdou do opozice - budou schopni garantovat ve Sněmovně podporu těch zákonů, na jejichž schválení se ještě jako koaliční partner dohodli.

Poslanci LIDEM situaci kolem odvolání Peake z ministerstva obrany v neformálních rozhovorech v minulých dnech označovali za „drsný podraz a křivdu“. Na misce vah však ale zřejmě také je, že Nečas by se ve snaze o další pokračování své vlády mohl chtít opřít o někdejšího ministra školství Josefa Dobeše a skupinu poslanců okolo něj.