Jezdíme dál. Vlastník opencard opět prodloužil její vydávání

Zákaznické centrum pro opencard v pražské Jungmannově ulici.

Zákaznické centrum pro opencard v pražské Jungmannově ulici. Zdroj: ctk

Praha může bezpečně vydávat karty opencard do 18. listopadu 2015. Vlastník opencard, firma eMoneyServices (EMS) opět prodloužila o týden bezpečnostní certifikáty systému. Kvůli vypršení platnosti jednoho z bezpečnostních certifikátů bylo vydávání karet v uplynulých měsících již několikrát zastaveno. Certifikáty jsou technické prvky ochrany práv a zabezpečení systému.

Co bude s vydáváním karet po tomto datu, není jasné, záleží na rozhodnutí města a dalším jednání mezi městem a EMS. Dlouhodobé prodloužení platnosti certifikátů EMS podmiňuje kontrolou systému. Městská firma Operátor opencard ji podle mluvčího EMS Martina Opatrného nechce umožnit. Platnost certifikátu prodlužuje EMS již několik týdnů, a to vždy právě pouze o týden.

Praha nemá s EMS uzavřenu smlouvu na podporu systému opencard. Její vydávání v uplynulých měsících bylo několikrát přerušeno, právě kvůli platnosti certifikátů. Praha před časem obvinila z výpadku EMS, firma vinu odmítla. Naopak Prahu obvinila z porušování zákona.

Vlastník karty se už s Prahou a dopravním podnikem soudí kvůli údajným nezaplaceným dluhům a penězům za použití licencí. Firma podala žaloby o celkem 60 milionů korun. Spory se táhnou řadu měsíců, verdikt soud dosud nevynesl.

Šašek provokuje: Blanka i Opencard jsou úžasné