John chce omluvu po ČSSD. Odmítá, že by kradl a tuneloval

Radek John, Věci Veřejné

Radek John, Věci Veřejné Zdroj: ctk

Městský soud v Praze možná již na konci června vynese rozsudek v dávném sporu mezi Radkem Johnem a Českou stranu sociálně demokratickou. Příčinou sporu jsou vyjádření představitelů ČSSD, kteří o Johnovi před volbami v roce 2010 ve stranických tiskových zprávách psali, že je zloděj a tunelář.

Sociální demokraté se do novináře, spisovatele a politika Johna obouvali kvůli jeho předchozímu působení ve firmě Ora Print, kterou založil známý pražský šíbr Roman Janoušek (toho nedávno soud za nehodu způsobenou v opilosti poslal na tři roky za mříže). Společnost Ora Print uzavřela nápadně výhodné smlouvy se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a společností Lesy ČR. John kvůli tomu dokonce čelil trestnímu oznámení, ovšem policie v jeho případě žádné protizákonné jednání neshledala.

John vytáhl z Lesů ČR a VZP desítky milionů korun, tvrdil Paroubek

Na Johna tvrdě útočil především tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek spolu s místopředsedou strany (dnes ministrem zahraničí) Lubomírem Zaorálkem. Paroubek tenkrát vyzval Johna k odchodu z politiky s tím, že „vydělal desítky milionů korun na nevýhodných státních zakázkách pro Lesy ČR a VZP“, doporučil mu, aby „přestal krást“ a dodal, že spolu s Janouškem „za posledních sedm let vytunelovali z VZP přes 300 milionů korun.“ Pozadu nezůstal ani Zaorálek, podle kterého „Janouškova společnost pod Johnovým bedlivým dozorem vytunelovala z veřejných prostředků stovky milionů korun“.

John požaduje, aby soud uznal, že sociální demokraté neoprávněně zasáhli do jeho práva na ochranu osobnosti, chce, aby strana odstranila ze svého webu veškeré narážky na jeho osobu, které naznačují, že kradl, tuneloval nebo se na tom alespoň podílel a nad to žádá omluvu.

První jednání ve věci proběhlo v říjnu 2011, pak ale bylo řízení na více než dva roky přerušeno. Aktuální jednání soudu je nařízeno na 25. června.

V eurovolbách Věci veřejné propadly

John je nyní zastupitelem na Praze 5. V nedávných volbách do Evropského parlamentu byl lídrem kandidátky Věcí veřejných. Strana však u voličů propadla, když dostala pouhých 0,46 procenta hlasů.

Bony Radka Johna