John hájil Bártu: Pro něj je půl milionu jako pro mě pětistovka

Radek John

Radek John Zdroj: mediafax

Vít Bárta v doprovodu svého právního zástupce
Vít Bárta přichází k soudu, kde se od Jaroslava Škárky dozvěděl, že byl při předávání obálky s penězi nahráván.
Vít Bárta v budově soudu
Před soudem dnes vypovídal také poslanec VV Michal Babák
Michal Babák svou výpovědí u soudu podpořil Bártovu verzi kauzy s obálkami.
6
Fotogalerie
Předseda Věcí veřejných (VV) Radek John prý nebyl překvapen, když se dozvěděl, že šéf poslanců VV Vít Bárta půjčil peníze nezařazenému poslanci Jaroslavu Škárkovi (dříve také VV). John to dnes řekl před Obvodním soudem pro Prahu 5, kde pokračuje jednání v kauze údajné korupce ve VV. Podle Johna je známé, že si Škárka stále půjčuje, a označil to za "folklor". Krátce před Johnem svědčil ministr pro místní rozvoj za VV Kamil Jankovský.

Podle obžaloby se Bárta snažil loni v březnu uplatit nejen Škárku, ale i poslankyni Kristýnu Kočí (dříve VV). Škárka je v kauze obviněn z přijetí úplatku. Bárta se hájí tím, že šlo o půjčky, Kočí se Škárkou se ho prý snažili zdiskreditovat a pokoušeli se o stranický puč.

John prý věděl i o Bártově půjčce Kočí a poslanci Martinu Vackovi, v případě Kočí ale vyjádřil obavy, aby to „nepřetočila“ v úplatek. Údajně se sám ptal Kočí na to, proč vše neoznámila policii nebo státním zastupitelstvím nebo proč si peníze od Bárty brala, když si myslela, že šlo o úplatek. Nedokázala ale odpovědět, prohlásil šéf VV. Kočí podobně jako Škárka už dřív soudu řekla, že měla strach obrátit se na policii, protože ministerstvo vnitra tehdy řídil právě John.

Bárta podle Johna poslancům řekl, že se na něj kolegové mohou obrátit, když by měli akutní nedostatek peněz po snížení poslaneckého platu. „Bárta pořád vymýšlel, jak ostatním pomoci. Jen doplácí na to, jak je štědrý,“ prohlásil John s tím, že půjčování si peněz je u Škárky folklór.

Já jsem šéf!

„Pro Bártu je pět set tisíc jako pro mě pět set korun,“ podotkl John. Jak dodal, ani on, ani Škárka nebyl nikdy placen. Na otázku obhájce Škárky, aby upřesnil svůj vztah s Bártou, John prohlásil: „Já jsem šéfem!“

Některé pasáže Johnovy výpovědi vyvolaly u soudu salvy smíchu, například když prohlásil, že se už nikdy nesetká se Škárkou. „Nesnáším jeho bojového psa,“ vysvětlil John.

John také prohlásil, že poslanec VV Michal Babák mu řekl, že byl v Bártově bytě, když si tam loni 29. března Škárka přijel pro peníze. Škárka to dnes ale popřel. Místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová u soudu řekla, že se ve stejný den večer sešla v restauraci s několika lidmi z VV včetně Škárky a Kočí. Ta prý vyprávěla o tom, že dostala obálku, neznělo to ale příliš věrohodně. Škárka se prý přidal s podobným tvrzením. Podle Navrátilové na schůzce nezaznělo slovo úplatek.

Jankovský soudu předtím vylíčil, jak zřejmě v den, kdy Kočí podala kvůli údajnému úplatku od Bárty trestní oznámení, tlumočil Kočí Bártův vzkaz, aby vrátila, co jí nepatří. V následujícím telefonátu se Jankovský od Kočí prý dozvěděl, že peníze dostala za loajalitu a uložila je u advokátky. Podle ministra pak Bárta tyto peníze poslancům vysvětloval jako půjčku.

O Bártových půjčkách věděl i další dnešní svědek - bývalý Johnův poradce na vnitru Václav Jahodář. Podle ně se o nich mluvilo i na poslaneckém klubu. Poslanec Vacek pak potvrdil, že si na přelomu února a března 2011 půjčil od Bárty kvůli rodinným výdajům asi 150 tisíc korun. Smlouvu sice nesepsali, ale měl je vrátit do roka, což prý udělal. Zároveň řekl, že v té době měl na účtu asi milion, na který ale nechtěl sahat, protože šetří na byt. O tom, zda si u Bárty půjčoval někdo jiný, se prý nezajímal.

Klaus: Je to absurdní reality show, která všechny poškozuje Prezident Václav Klaus označil probíhající soud s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou za absurdní reality show v přímém přenosu. V každém případě je to ničivý prvek vůči politickému systému v České republice. Je to nesmírně riskantní a všechny dohromady nás to zásadním způsobem poškozuje, prohlásil Klaus.

„“

Dopoledne si soud vyslechl i nahrávku ze setkání bývalé šéfky poslaneckého klubu VV Kočí se spolustraníky. Přepis nahrávky se objevil loni na jaře v médiích a Kočí v ní naznačuje, že na loňské jarní krizi VV a potažmo celé vlády se podílela ODS. Později Kočí tvrdila, že v rozhovorech „záměrně potvrzovala a dále rozvíjela spekulativní informace“, které šířili její bývalí kolegové z VV.

Jako první dnes před soudem stanul Babák, který vypovídal ve prospěch obžalovaného Bárty. V podobném duchu poté svědčil bezpečnostní expert strany Michal Moroz a poslanec Radim Vysloužil. Vysloužil a Babák rovněž odmítli to, že by oni sami někdy dávali peníze Škárkovi, jak dříve informovala média. Škárka dnes navíc přišel k soudu s novou informací, že má dosud nezveřejněnou nahrávku ze schůzky, na níž mu měl dál Bárta peníze. Údajně to byla jeho pojistka pro případ možného vydírání ze strany Bárty. Podle Škárky je ale nahrávka kvůli rušičkám v Bártově kanceláři narušena.

Bárta měl podle spisu dát Kočí půl milionu korun za to, aby vedla poslance VV k loajalitě a kriticky proti němu nevystupovala. Škárkovi pak dal 170 tisíc korun s tím, že za to má prosazovat jeho zájmy v plzeňské organizaci VV. Škárka prý úplatek vzal a část použil. Bárta i Škárka obžalobu v pondělí odmítli.