Jourová čelila otázkám europoslanců. Podnikání Babiše ji prý nezajímá

Věra Jourová

Věra Jourová Zdroj: CTK

Česká kandidátka na pozici eurokomisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost žen Věra Jourová předstoupila před europoslance. Ve zhruba tříhodinové sérii otázek a odpovědí poslance ze čtyř výborů přesvědčovala nejen o svých odborných předpokladech pro zvládnutí funkce v budoucí komisi Jeana-Claudea Junckera, ale i o své osobní integritě. Jourová v europarlamentu zdůraznila také svou nezávislost

„Jsem si plně vědoma toho, že portfolio, které budu mít na starosti, pokud budu schválena komisařkou, má reálný dopad na každého člověka v tomto sále a na každého z 500 milionů lidí, kteří jsou součástí onoho ohromného společného projektu zvaného Evropská unie,“ prohlásila pravděpodobná budoucí komisařka v úvodu svého vystoupení.

Na bývalou českou ministryni pro místní rozvoj kvůli jejímu široce definovanému portfoliu čekali poslanci z výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů, výboru pro právní záležitosti, výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci a výboru pro práva žen a rovnost pohlaví.

Obhajoba v angličtině

Jourová v anglicky proneseném úvodním slovu prohlásila, že její portfolio by mělo přispívat k ochraně a posilování evropských hodnot budováním mostů mezi vnitrostátními právními systémy. Hodlá přitom podpořit hospodářský růst, neboť solidní a předvídatelný systém soudnictví je nutným předpokladem pro ekonomický růst a pro vstřícné podnikatelské prostředí.

Dotýkáte-li se mé nezávislosti, já tady mohu naprosto jasně prohlásit, že jsem nezávislý člověk

Jourová také v úvodním vystoupení řekla, že chce obhajovat iniciativu své předchůdkyně Viviane Reddingové prosazující větší zastoupení žen ve správních radách velkých firem.

Ve všech odvětvích - včetně finančního sektoru - si prý přeje „udržitelné a odpovědné chování“. Odpovědnost podniků podle Jourové souvisí s informovaností a ochranou spotřebitele. „S evropským orgánem pro bankovnictví budu pracovat na plné implementaci pravidel odměňování v bankovním sektoru,“ zdůraznila.

Ochrana a důvěra

Ve zhruba čtvrthodinovém prohlášení mimo jiné připomněla slova někdejšího českého prezidenta Václava Havla a jeho definici evropských hodnot, jak ji přednesl v roce 2000 právě v europarlamentu.

Jourová zdůraznila potřebu budování „spravedlivějšího jednotného trhu“ s tím, že její nové portfolio je zaměřeno především na občany. „Odhlédneme-li od komplexnosti a právních pojmů, zjistíme, že každý návrh Evropské unie v těchto třech oblastech sleduje jeden z těchto cílů: větší možnost volby, větší ochrana a větší důvěra,“ poznamenala.

Svoboda pohybu jako základní právo podle ní nesmí být zpochybněno, i když zneužívání tohoto práva je třeba potírat. Připomněla ale také potřebu ochrany žen proti násilí či svou snahu posílit ochranu menšin, například Romů.

Čtyři klíčová témata Věry Jourové pro nejbližší období:
reforma pravidel ochrany údajů
vytvoření úřadu evropského veřejného žalobce
návrh na vyšší zastoupení žen ve správních radách velkých firem
nařízení o bezpečnosti spotřebních výrobků

„Naše rozmanitost by nás měla spojovat, ale musíme přitom dbát na to, aby naše rozdílné kulturní a právní tradice nebyly na překážku svobodě, soudnictví ani jednotnému trhu,“ myslí si Jourová. Občané by podle ní měli důvěřovat svým justičním systémům. Vyslovila se pak pro koordinaci či minimální standardy napříč EU, a to jak v občanském tak v trestním právu.

V závěru svého vystoupení připomněla Jourová svou osobní zkušenost s právním systémem. „V roce 2006 jsem byla nástroji takzvané spravedlnosti křivě a nezákonně obviněna a měsíc držena ve vyšetřovací vazbě. Ptala jsem se sama sebe, zda vůbec žiji v civilizované zemi,“ poznamenala a podotkla, že soudy ji pak ve všech ohledech očistily.

Také na základě této své zkušenosti prý chce budovat důvěru v evropské systémy soudnictví.

Nezávislá Jourová

Věra Jourová zároveň před europoslanci zdůraznila svou nezávislost. Tlaky ze strany českého vicepremiéra, ministra financí, podnikatele a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše podle ní neexistují, a kdyby existovaly, nepodlehla by jim.

Věra JourováVěra Jourová|CTKVěra Jourová vystoupila před europoslanci (foto ČTK)

Jourová, která dosud byla v Babišově hnutí místopředsedkyní, prý už na tuto funkci rezignovala. Tento týden už také opustila pozici ministryně pro místní rozvoj.

Česká kandidátka do komise před europoslanci odmítla, že by ji někdy Babišovo podnikání a jeho případné obchodní úspěchy zajímaly. „Pro mne je Andrej Babiš ministr financí, je to předseda politického hnutí,“ poznamenala. „Vím, že vyvstávají debaty o tom, jestli jsem či nejsem podřízená panu Babišovi. Dotýkáte-li se mé nezávislosti, já tady mohu naprosto jasně prohlásit, že jsem nezávislý člověk,“ odpověděla Jourová na otázku italské europoslankyně Laury Ferrarové z euroskeptické frakce Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD).

Nevládní organizace upozornila na střet zájmů

Pravděpodobná česká eurokomisařka prý doufá, že bude moci europoslance přesvědčit o tom, že i nadále bude nestranná, nezávislá a imunní vůči nejrůznějším tlakům.

Na možný střet zájmů Jourové v souvislosti s Babišovým podnikáním ve dnech před dnešním jednáním upozornila například bruselská nevládní organizace Corporate Europe Observatory.