Jourová trvá na zvýšení stropu pro podlimitní zakázky na pětinásobek

Věra Jourová

Věra Jourová Zdroj: Anna Vackova E15

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) trvá navzdory námitkám o možném rozšíření prostoru pro korupci na zvýšení horní hranice pro takzvané podlimitní veřejné zakázky z deseti na 50 milionů korun. Mělo by se tak ulevit zadavatelům, což jsou zejména obce, a díky tomu urychlit veřejné investice.

Podlimitní zakázky využívají hlavně obce pro hledání firem na stavební práce. Jde o nejjednodušší způsob zadávacího řízení podle zákona.

„Mám připomínky z Legislativní rady vlády, v nichž zaznívá varování, že se otvírá možný prostor pro korupci,“ uvedla ministryně v České televizi. Zdůraznila ale taky, že evropská směrnice umožňuje ještě vyšší hranici.

„Pokud zvýšíme limit a dáme tam proces zjednodušeného zadání, tím velmi ulevíme zadavatelům a zrychlíme proces pro veřejné investice,“ dodala.

Změnu chce ministerstvo zavést novelou, kterou už připravilo. Jourová si chce ještě kvůli možným rizikům nechat provést rozbor od některé renomované konzultační agentury.

Ministerstvo chce změnit i procentuální limit pro vícepráce, a to ze současných 20 procent na 50 procent. Vícepráce označují stav, kdy objednatel při výstavbě zadá zhotoviteli práci nad původně domluvený rámec. Zadavatelé mají mít nově také možnost vyloučit ze soutěže firmy, které jim v minulosti odvedly nekvalitní práci.

Ondřej Chládek: Protikorupční hysterie zastavila stavebnictví