Kalousek obrací, rozpočtové schodky v příštích letech porostou

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Období škrtů ve státních financích zřejmě pomalu končí. Vláda totiž na svém večerním zasedání schválila materiály k přípravě státního rozpočtu na příští rok, podle kterých by schodek rozpočtu měl být 105 miliard korun a v dalších letech dále růst. Ministerstvo v materiálu rovněž navrhuje zvýšit výdaje státu kvůli podpoře ekonomického růstu.

Podle plánů rezortu financí by měl schodek rozpočtu v roce 2015 vzrůst na 110 miliard korun a v roce 2016 na 115 miliard korun. Pro letošní rok je schválen deficit 100 miliard korun.

Původní loňské plány při schvalování rozpočtu na letošní rok přitom počítaly v roce 2014 se schodkem 85 miliard korun a v roce 2015 s 50 miliardami korun. Tehdy ale úřad počítal s plošným snižováním výdajů a lepším výkonem ekonomiky. Nyní naopak chce vláda výdaje zvýšit, aby podpořila ekonomický růst. Česko je v nejdelší recesi v novodobé historii.

Výdajové rámce by se tak měly v příštím roce zvýšit o 15 miliard korun a v roce 2015 o deset miliard korun. Výdaje státu by tak měly podle návrhu MF stoupnout z již schválených 1,122 bilionu korun pro rok 2014 a z 1,146 bilionu korun pro rok 2015. „Zvýšení výdajů je směrováno do kapitol ministerstva dopravy, ministerstva zemědělství, ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva školství, ministerstva vnitra a ministerstva práce a sociálních věcí,“ uvádí materiál.

Konec razantních škrtů naznačuje i bilance veřejných financí. Plány kabinetu totiž počítají příští rok s deficitem 2,9 procenta HDP, v roce 2015 a 2016 s 2,8 procenta HDP. Ještě v listopadu přitom MF počítalo s deficitem pro roky 2014 a 2015 na 2,7 procenta a 2,4 procenta HDP. Dodržení tříprocentní hranice je nutné pro přijetí eura.

Vláda musí schválit návrh státního rozpočtu na příští rok do konce září a následně jej předložit Poslanecké sněmovně. Výdaje jednotlivých kapitol i parametry návrhu rozpočtu se mohou ještě na základě diskuzí mezi resorty a ministerstvem financí změnit.