Kalousek schytal nadávky a plivance

Miroslav Kalousek mezi odboráři před ministerstvem financí

Miroslav Kalousek mezi odboráři před ministerstvem financí Zdroj: ctk

Před ministerstvem financí protestovaly proti reformám a škrtům dvě stovky lidí. Ministra Miroslava Kalouska (TOP 09), který mezi ně přišel, nenechali demonstranti pořádně promluvit, a jeden z nich ho dokonce poplival. Na ministrovu adresu padaly sprosté nadávky. Akce byla poslední z takzvaných blokád ministerstev, které pořádala platforma odborů a aktivistů Stop vládě.

„Chtěl jsem s nimi hovořit, oni nechtějí hovořit, oni chtějí řvát. Oni nechtějí pracovat, oni chtějí peníze těch druhých. Na tom se spolu těžko můžeme dohodnout,“ řekl ministr s plivancem na saku. Mezitím někteří účastníci vulgárně skandovali: „Odveďte to hovno!“ Pořadatelé žádali policisty, aby ministra odvedli do úřadu. Ozbrojení příslušníci v černých uniformách udělali uličku, aby mohl ministr vůbec projít.

Kalousek pak řekl, že reakce demonstrantů ho nepřekvapila. Podotkl, že „zbabělec se ukrývá v davu, křičí, plive a bojí se argumentů“. Předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil podle ministra přivedl před ministerstvo pouze zbabělce a slušní lidé za ním už nejdou.

Zavadil řekl, že Kalouska už zná a očekával, že mezi demonstranty přijde. „Alespoň viděl, že skutečně to, co my mu říkáme, že je potřeba, aby všechny věci zvažovali (vláda), že ta naštvanost začíná stoupat, je pravda - je dobře, že to slyšel z úst lidí, kteří tady byli,“ uvedl Zavadil. Dodal, že sám by se zachoval podobně jako Kalousek a také by přišel. To, že ministra demonstranti nenechali mluvit, přičítá jejich „naštvanosti“ na škrty a reformy.