Kalousek v novém rozpočtu vynechal infrastrukturu a školství

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: ctk

Nový, v pořadí třetí, návrh státního rozpočtu pro příští rok je dobrou zprávou pro Fond dopravní infrastruktury i vysoké školství. Sumy, které pro školství původně vybojoval ministr Petr Fiala, zůstanou zachovány, investice do rozvoje silnic a dálnic dokonce mírně vzrostou, stát do dopravního fondu pošle o něco víc než sedm miliard korun. Šéf státní kasy Miroslav Kalousek (TOP 09) o tom informoval v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Protože plán státních financí vychází z nových odhadů ekonomického růstu, rezort prognózu snížil na 0,7 procenta, příjmy státu se proti původním předpokladům sníží o 6,1 miliardy korun. Chybějící částku navrhuje ministerstvo vybalancovat jak na straně příjmů, tak i výdajů. Z účtů Lesů ČR si stát do rozpočtu stáhne dvě miliardy, další dvě miliardy korun se ušetří na obsluze státního dluhu.

O zbývající 2,1 miliardy se ještě povede diskuze, ušetřit by se měly na provozních nákladech a možná i výplatě nemocenské.

Podle Kalouska jeho rezort po debatě s premiérem Petrem Nečasem také přehodnotil střednědobé rozpočtové rámce.

Zadlužení se bude snižovat pomalejším tempem, než vláda zamýšlela. To znamená, že například v roce 2014 by se mělo proti původním výpočtům škrtat o pět miliard méně, o rok později pak o třicet miliard korun méně. „Tyto peníze se musí investovat do prorůstových opatření, rozhodně je není možné projíst,“ konstatoval ministr financí. Deficit státních rozpočtů v obou letech by se přitom měl stále pohybovat pod třemi procenty hrubého domácího produktu.

Novou předlohu, která počítá s balíčkem , musí vláda poslat sněmovně do 23. listopadu. Schodek státních financí by měl napřesrok činit 2,9 procenta hrubého domácího produktu. Nové fiskální cíle pro léta 2014 a 2015 znamenají, že schodky by měly představovat 2,7 a 2,2 procenta HDP. Původně byly stanoveny na 2,4 a 1,9 procenta.