Kancléř Kynštetr končí. Kvůli poslanecké jídelně

Kancléř Sněmovny Petr Kynštetr skončil ve funkci. Co mu zlomilo vaz?

Kancléř Sněmovny Petr Kynštetr skončil ve funkci. Co mu zlomilo vaz? Zdroj: Foto: Martin Sekanina, archiv

Kancléř Petr Kynštetr skončil ve funkci.
Lid volí poslance a ti jedí za lidové ceny.
Máte v poledne hlad? To pana Kynštetra nezajímalo!
Vchod do poslanecké jídelny byl ozdoben »jízdním řádem«. Naštěstí už je to minulost.
Petr Kynštetr
7
Fotogalerie

Dlouholetý kancléř Sněmovny Petr Kynštetr obhajoval poslanecké výdobytky. Poprvé, když deník Blesk upozornil na levné obědy pro poslance, podruhé na to, že se v jídelně Sněmovny neplatí DPH. Ale teď už toho bylo moc. 

Poté, co se deník Blesk dotazoval, proč do jídelny může jen někdo, oznámil rezignaci k 30. červnu. S kručícími žaludky se vydali v úterý asistenti a novináři do sněmovních jídelen v době oběda jako každý den. Čekala je ale studená sprcha v podobě Kynštetrova zákazu. Kancléř to vysvětloval „kapacitními důvody“.

 „Je to hloupost. Když tam přijdete po půl jedné, je tam už prázdno. Takže jsou naštvaní i číšníci, protože přicházejí o dýška,“ stěžovala si Blesku pod podmínkou anonymity jedna z poslaneckých asistentek. „Málokdo si uvědomuje, že nejsme zaměstnanci Sněmovny, takže nemáme nárok na stravenky a v případě takového zákazu musíme chodit do drahých malostranských restaurací,“ klela nad Kynštetrovým výnosem.

 

Blesk se proto obrátil na předsedu dolní komory Parlamentu ČR Jana Hamáčka (ČSSD). Zda mu nepřijde Kynštetrovo jednání podivné? Odpověděl „Požádal jsem pana kancléře, aby to vyřešil tak, aby všichni byli spokojeni. Slíbil mi, že připomínky zohlední. Já očekávám, že nařízení se velmi rychle změní,“ odpověděl Hamáček.

Jenže to byla zřejmě poslední kapka v poháru trpělivosti Kynštetrova nadřízeného. Média dlouhodobě poukazovala na směšné cenyjídel, za které se stravují poslanci. Například polévka za 8 korun, hlavní jídlo i za 50 korun. Kynštetr, který bere měsíčně přes 100 tisíc plus 307 tisíc ročních odměn, to vždy obhajoval.

Celý text o poslanecké jídelně čtěte na Blesk.cz