Kandidátku ČSSD v Praze povede odborář Zavadil

Jaroslav Zavadil

Jaroslav Zavadil Zdroj: ctk

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil by měl vést kandidátku ČSSD pro předčasné volby v Praze. Vyplynulo to z jednání politického grémia ČSSD. Zavadilovu kandidaturu schválilo předsednictvo strany.

„Na základě jednání grémia bylo rozhodnuto, že bude pan Zavadil na jednání předsednictva navržen jako lídr kandidátky v Praze,“ prohlásil jeden ze sociálních demokratů, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Zavadil se objevil mezi možnými lídry kandidátky pražské ČSSD již v červenci. Ještě minulý týden však krajský výkonný výbor oslovil předsedu strany Bohuslava Sobotku, aby namísto jižní Moravy kandidoval v Praze. Ten to odmítl. Uvnitř pražské ČSSD se také mluvilo o tom, že by se do Prahy přesunul jihomoravský poslanec Jeroným Tejc. Ani tato varianta se ale zřejmě neuskuteční.

Pokud se příští týden Sněmovna rozpustí, prezident Miloš Zeman uvedl, že předčasné volby vyhlásí na 25. a 26. října. Předčasné volby se budou konat poté, co nejdříve padla vláda expremiéra Petra Nečase a poté Sněmovna nevyslovila důvěru vládě Jiřího Rusnoka, kterého Zeman po Nečasově rezignaci pověřil sestavením překlenovací vlády.