Kauza opencard jde před soud. Žalobě čelí 15 lidí včetně primátora Hudečka

Opencard

Opencard Zdroj: 7

Patnáct současných i bývalých pražských radních a městských úředníků obžalovalo v kauze opencard Městské státní zastupitelství v Praze. Případ míří k soudu. Bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS) i současný primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) čelí s dalšími radními obvinění z porušení pravidel hospodářské soutěže a povinností při správě cizího majetku. Všichni vinu odmítají.

„Státní zástupkyně akceptovala návrh policie a dnes podala obžalobu k soudu,“ řekla mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová. Někteří čelí podezření z porušení pravidel hospodářské soutěže a povinností při správě cizího majetku. U několika z nich je jednání kvalifikováno jako pomoc k trestnému činu.

Deset bývalých a současných radních pražského magistrátu za ODS a TOP 09 čelí podezření z porušení předpisů v souvislosti se zadáním zakázky na podporu programového vybavení firmě Haguess. Město údajně pochybilo tím, že nevypsalo otevřenou soutěž, vznikla tak prý škoda asi 25 milionů korun. Radní se brání tím, že v dané situaci nemohli postupovat jinak kvůli licenčním smlouvám.

„Tento krok je jen pokračováním absurdního příběhu, kdy jsou účelově stavěni k zodpovědnosti lidé, kteří se snažili (a v mém případě i nadále snaží) vyřešit tento předražený projekt,“ reagoval na krok státní zástupkyně Dagmar Máchové Hudeček.

„Tým pod vedením státní zástupkyně Máchové se odmítl zabývat tím podstatným – kdo za celou kauzou stojí a kdo z ní profitoval na úkor města. Pouze účelově vytrhl z kontextu jedno konkrétní rozhodnutí bývalé rady, které nijak nepoškodilo město a jeho občany a naopak bylo v jejich zájmu,“ dodal.

Obžaloba přichází dva dny před zasedáním pražské TOP 09, kde bude strana sestavovat kandidátku. Z funkce primátora ani z prvního místa kandidátky do podzimních komunálních voleb ale Hudeček nehodlá odstoupit. Vedou ho k tomu pochyby o postupu Máchové. TOP 09 prý Hudečka v tomto rozhodnutí podporuje.

Praha nyní řeší, jak s opencard naloží. Smlouva na projekt mezi městem a stávajícím držitelem licencí na karty, společností eMoneyServices (EMS), vyprší už v červnu. Město začalo vyjednávat s dalšími čtyřmi potenciálními partnery. Má jít o České dráhy, Českou poštu, akciovou společnost XT-Card a plzeňský dopravní podnik. Jasněji by mělo být na začátku července.