Kauza Opencard: Praha přišla kvůli dvojitým zakázkám minimálně o 30 milionů

Opencard

Opencard

Duplicitní zakázky, které vypisoval pod vedením tehdejšího ředitele Václava Krause v souvislosti s projektem Opencard pražský odbor informatiky, připravily Prahu podle radní Evy Vorlíčkové údajně o 30 milionů korun. Jednalo se například o konzultační služby nebo projektová řízení. Analýzu momentálně zpracovává magistrátní odbor kontrolních činností.

„Několika firmám byly zadávány ty samé zakázky na ten samý předmět činnosti,“ sdělila serveru E15.cz radní Vorlíčková. Odbor kontrolních činností by měl podle radní podezření prozkoumat a vyvodit důsledky. Jedna z možností je, že bude město peníze požadovat zpět. Kvůli vysokému počtu smluv se v projektu objevují stále nějaká „překvapení“, uvedla Vorlíčková.

To, že stejnou zakázku zpracovávaly dvě firmy, je podle radní nelogické. „Projekt nemohou řídit dvě firmy, to musí mít pod palcem jedna,“ konstatovala Vorlíčková. Dvojité zakázky odbor vypisoval v letech 2007 až 2010, a podepsán je pod nimi podle Vorlíčkové bývalý ředitel Václav Kraus, který je podle jednoho z magistrátních auditů zařazen mezi hlavní viníky neúspěchu Opencard.

Podíl dodavatelských firem na nákladech Opencard:

Podíl firem na projektu OpencardPodíl firem na projektu OpencardZdroj MHMP

Vorlíčková také upozornila, že pod vedením Krause navýšil odbor informatiky svůj rozpočet dvoj až trojnásobně. Největší částky putovaly v souvislosti s „kartou Pražana“ podle radní firmě Haguess, který dostal zhruba 400 milionů korun. Dalších 800 milionů korun si ale formou „salámové metody“ rozdělily i další firmy. Peníze plynuly z pražského magistrátu, ale i Dopravního podniku hlavního města Prahy.

Odbor informatikyOdbor informatiky | MHMPZdroj MHMP

Někdejší utajovaný svědek v kauze Opencard a bývalý úřadník pražského magistrátu Jiří Chytil v rozhovoru pro server Českápozice.cz označil Krause jako známého lobbisty a podnikatele Romana Janouška či Tomáše Hrdličky.

"Bémova karta"

Vedení pražského magistrátu v souvislosti s kauzou Opencard dnes spustilo internetové stránky s názvem Bémovakarta.cz. Zveřejňuje na nich vývoj projektu, smlouvy a nově i dokumenty, které se týkají obvinění pražských radních.

„Většina zakázek k projektu vznikla v rámci systému, který byl na radnici dříve. Nic se neschvalovalo na radě, všechny podpisy se děly v rámci úřednického aparátu, byť všichni vědí, že v době rady, které předsedal pan primátor Bém, se vláda jednoznačně koncentrovala do rukou tohoto pána a jeho blízkých spolupracovníků, politických podnikatelů, jak se dokonce sami označovali,“ sdělil pražský primátor Tomáš Hudeček. Název webu má podle něj ukazovat, kdo je pravým původcem problematických smluv a finančních ztrát.

Radní Eva Vorlíčková je v současnosti spolu s primátorem Tomášem Hudečkem a dalšími radními, současnými i bývalými, obviněná kvůli dílčí zakázce pro firmu Haguess. Policie je podezírá z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obvinění se týká zakázky na údržbu a správu softwaru, kterou loni získala firma Haguess. Firma byla vybrána bez soutěže v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele.