Kauza plzeňská práva: Zatím se neví, zda budou přijímat nové žáky

Ministr školství Josef Dobeš oznámil v Praze demonstrujícím studentům, že prodloužil Právnické fakultě Západočeské univerzity

Ministr školství Josef Dobeš oznámil v Praze demonstrujícím studentům, že prodloužil Právnické fakultě Západočeské univerzity Zdroj: ctk

Rozhodnutí o tom, jestli právnická fakulta v Plzni bude přijímat studenty do prvního ročníku zatím podle rektorky Západočeské univerzity Ilony Mauritzové zatím nepadlo. Škola čeká na verdikt ministerstva školství. Mauritzová touvedla v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Ministr Josef Dobeš (VV) v pátek oznámil, že prodlužuje plzeňským právům akreditaci do října 2016. Postavil se tak proti Akreditační komisi, podle níž měla škola kvůli nedostatečnému personálnímu zajištění a vědecké činnosti letos skončit.

Mauritzová dodala, že jí vysokoškolský zákon neumožňuje ovlivnit postoj fakulty, která za vypsání výběrového řízení odpovídá. Sama chápe prodloužení akreditace jako možnost, aby studenti v Plzni studium dokončili.

Podle Dobeše bylo prodloužení akreditace o čtyři roky jediná cesta, jak může 1800 budoucích právníků dostudovat, protože právnické fakulty v Praze, Brně a Olomouci takové množství posluchačů nepojmou. Šéfka Akreditační komise Vladimíra Dvořáková nesouhlasí s tím, že studentům z Plzně kvůli rušení školy hrozilo, že by nedostudovali. Řekla, že existovala možnost, že by přinejmenším lidé z nejvyšších ročníků dokončili své vzdělání podle svých studijních plánů.

Čtěte více o právnické fakultě v Plzni

Mauritzová uvedla, že vedení plzeňských práv jednalo s děkanem a děkankami ostatních fakult. Podle ní jen 84 studentů v Plzni pochází z Moravy, takže by hlavní zátěž asi nesla pražská práva. Rektorka řekla, že poslední ročník měl podle původního stanoviska Akreditační komise dostudovat v Plzni, přesun čtyř zbývajících ročníků by ale pražská fakulta nedokázala „svými silami“ zabezpečit. Byla by schopna zajistit dva ročníky, uvedla Mauritzová. Podotkla, že všechna jednání byla jen orientační, protože školy neměly konečné slovo ministerstva.

Podle šéfky Akreditační komise Dobešův úřad zkomplikoval situaci všech fakult tím, že nejednal dřív. Do konce února podávají přihlášky do prvního ročníku zájemci o studium.