Klaus chce, aby Blažek stabilizoval ministerstvo spravedlnosti

Nový ministr spravedlnosti Blažek

Nový ministr spravedlnosti Blažek Zdroj: ctk

Novým ministrem spravedlnosti je místopředseda ODS Pavel Blažek. Do funkce jej dnes na Pražském hradě jmenoval prezident Václav Klaus. Blažek ve vládě nahradil Jiřího Pospíšila (ODS), kterého minulý týden náhle odvolal premiér Petr Nečas (ODS). Klaus Blažkovi při jmenování řekl, že musí za každou cenu zabránit jakékoliv politizaci fungování svého resortu.

„Politický souboj se má odehrávat v parlamentu, ve volbách, a nikoliv v justičních palácích. Což, bohužel, se mi zdá, že si ne všichni dost dobře uvědomují,“ upozornil prezident. Resort spravedlnosti se podle něj nachází v nelehké situaci a týká se to všech jeho hlavních složek. „Tento resort potřebuje stabilizaci, potřebuje konsolidaci,“ uvedl Klaus.

Občané podle něj žádají od státu spravedlnost, a tak není možné dopouštět „jakoukoliv privatizaci“ těchto úkonů a podléhání vnějším tlakům.

Blažek odpověděl, že prezidentova slova „pochopil docela dobře“. Nebude prý podporovat „vyvyšování některých orgánů a úřadů do větších prostor, než jim náleží“ podle pravidel teorie demokracie o dělbě moci. V rozhovoru pro dnešní deník Dnes už například naznačil, že mu vadí velký podíl státních zástupců na vzniku nového zákona o státním zastupitelství. Dosud nepříliš výrazný místopředseda ODS a šéf brněnské stranické organizace Blažek je vzděláním právník a působil jako advokát. Jako jediný z místopředsedů ODS zvolených na kongresu v červnu 2010 nezamířil do vysoké funkce ve vládě či v parlamentu.

Nečas Pospíšilovo rychlé odvolání minulou středu zdůvodnil neschopností ministra rozpočtově a manažersky zvládat resort. Okamžitě se však objevily spekulace, že skutečným cílem bylo zabránit tomu, aby Lenka Bradáčová, vnímaná jako bojovník s korupcí, mohla usednout do křesla pražské vrchní státní zástupkyně.

V rozhovoru pro Dnes Blažek uvedl, že „principální problém“ s jejím jmenováním nemá. „Chci se s ní ale nejdříve potkat a ověřit si osobně její integritu,“ řekl listu.

Blažek přichází do vlády poté, co z ní Nečas odstranil Pospíšila, který prý nechtěl dostatečně šetřit, s vysvětlením, že „rozpočtová kompetence členů vlády je vytčena před závorku“. V rozhovoru pro týdeník Respekt loni v únoru místopředseda ODS Blažek mimo jiné prohlásil, že v programovém prohlášení Nečasovy vlády jej „děsí“, že její politikou je rozpočtová odpovědnost. „Vládní politika nemůže stát jen na státním rozpočtu,“ uvedl tehdy. Dodal, že kabinet si rozpočet „zbožštil“.

S Nečasem Blažek v minulosti neměl dobré vztahy. Předseda ODS mu v roce 2010 vyčítal to, že podpořil uzavření koalice s ČSSD v Brně. Nečas podle Blažka nařídil jeho odvolání z dozorčí rady . Premiér to tehdy zdůvodnil tím, že Blažek ztratil jeho důvěru. Brněnský politik naopak Nečasovi vytýkal špatnou komunikaci ve straně.