Klaus pomáhá před volbami Zemanovi, tvrdí Kalousek

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Exprezident Václav Klaus svými výroky nahrává v předvolebním boji příznivcům Miloše Zemana. Prohlásil to místopředseda TOP 09 a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek. Reagoval tak na Klausova slova, že ODS nemůže nikoho oslovit.

„Tak, jak se dneska ODS vyvíjí, bych nikomu nedoporučoval, aby ji volil,“ uvedl exprezident a bývalý předseda občanských demokratů Klaus. Jak ale zároveň dodal, pokud pravicové strany vyvodí z údajně nevyhnutelné volební prohry zásadní závěr, je ochotný s pravicí spolupracovat.

„Pan prezident Klaus veškerými svými výroky a svým vystupováním před volbami ze všech sil pomáhá prezidentu Zemanovi a jeho SPOZ. Stará láska nerezaví,“ kritizoval Klausovy výroky místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Silná slova o EU jsou příliš zjednodušující, kritizoval Klause Kalousek

Klaus se kriticky vyjádřil také k Evropské unii. Podle něj evropské společenství přispívá ke všemu špatnému, co se v české společnosti, politice i ekonomice děje. Projekt evropské integrace podle Klause selhal. Unie prý podle bývalého prezidenta podvazuje možnosti svobodného rozhodování a bez odchodu z ní nelze v Česku provést zásadní změny.

Místopředseda TOP 09 s Klausem nesouhlasí. „Zahraniční politika má primárně hledět na obhajobu našich národních zájmů. A my jsme přesvědčeni, že naše národní zájmy budou hájeny nejlépe v hlavním evropském proudu,“ uvedl s tím, že exprezidentův názor je velmi zjednodušující. „Pokud máte argumenty, že za všechno zlé může EU, tak vás nikdo nebude brát vážně,“ dodal Kalousek.