Klausův poskok v. Havlova podržtaška. Hájek se hádá se Schwarzenbergem

Prezidentův vicekancléř Petr Hájek se chce právní cestou bránit před výroky ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Ten ho nazval Klausovým „poskokem“, čímž podle Hájka hrubě urazil hlavu státu.

Prezidentův vicekancléř Petr Hájek se chce právní cestou bránit před výroky ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Ten ho nazval Klausovým „poskokem“, čímž podle Hájka hrubě urazil hlavu státu. Zdroj: CTK

Prezidentův vicekancléř Petr Hájek se chce právní cestou bránit proti tomu, že ho ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v médiích označil za "poskoka" prezidenta Václava Klause. Podle Hájka tím ministr hrubě urazil hlavu státu. Od Schwarzenberga žádá "hlasitou omluvu", jinak se prý bude snažit, aby ho k tomu donutil soud. Ministr reagoval tím, že když byl během svého působení na Hradě označen za "podržtašku" tehdejšího prezidenta Václava Havla, považoval to za čest.

„Hlavu státu a její nejbližší okolí beztrestně urážet nesmí ani člen vlády. Prezident republiky nezaměstnává žádné poskoky, jak by si pan Schwarzenberg mohl vzpomenout ze svého působení na Pražském hradě,“ uvedl Hájek v prohlášení, které poskytl Hrad. Dodal, že urážky a hrubosti jsou v případě Schwarzenberga běžnou praxí a osobně by na jeho slova nereagoval. „Je to však současně hrubá urážka instituce prezidenta republiky,“ napsal Hájek. Chce se prý bránit „právními prostředky“, jaký krok přesně chystá, ale neuvedl.

„Je to zvláštní. Když já jsem byl na Hradě, tak, když mne označili jako podržtašku Havla, považoval jsem to za čest,“ řekl k Hájkovu kroku Schwarzenberg, který je do konce týdne na dovolené. Pracovat na Pražském hradě podle něj tehdy bylo ctí, ať už byl jako kancléř označován jakkoliv. „Je mi líto, že teď už se to změnilo,“ dodal předseda TOP 09.

Podle Hájka je ale problém v tom, že ho urážlivým výrokem veřejně „ocejchoval“ místopředseda vlády a předseda koaliční strany. V době, kdy byl prezidentem Havel, by si to podle něj nikdo z ministrů nedovolil. Dnes ale prý média tolerují „urážení občanů bez modré krve významnými členy vlády“.

Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek novinárům v reakci na Hájkovo prohlášení řekl, že každý občan má právo na svou obhajobu, pokud se cítí poškozen. „Pevně doufám, že pan Hájek se takhle ohradí i proti panu (Vítu) Bártovi, který Klause označil za svou loutku. Mne jako občana to uráží,“ dodal předseda poslaneckého klubu strany Petr Gazdík.

Schwarzenberg v pondělním vydání časopisu Týden na otázku, zda ho rozčiluje Klausův postoj k Hájkovým výrokům o homosexuálních deviantech, odpověděl slovy: „Ano, jeho poskok Hájek to za něj řekl. Prezident má na tohle své lidi. Je to populismus: Klaus samozřejmě ví, že u většiny populace a hlavně u svých voličů tím boduje.“