Klienti H-Systemu dostanou odškodnění za průtahy v trestním řízení, výměnou stáhnou žaloby

Lidé z Horoměřic dostali garanci, že je zatím nevystěhují. Přesto mají závory.

Lidé z Horoměřic dostali garanci, že je zatím nevystěhují. Přesto mají závory. Zdroj: archiv Blesku, R.Klejch

Zhruba 60 klientů zkrachovalé stavební firmy H-System dostane odškodnění za průtahy v trestním řízení s manažery firmy. U většiny odškodňovaných částka za nemajetkovou újmu nepřesáhne 100 tisíc korun. Ukončit soudní spory s částí klientů sdružení Maják se rozhodlo ministerstvo spravedlnosti. Členové Majáku po odškodnění vezmou zpět své žaloby.

S jednotlivými členy sdružení, kteří žalobou požadovali odškodnění za nepřiměřenou délku řízení, ministerstvo uzavře dohodu o narovnání. „Za přiměřené zadostiučinění v daném případě pokládáme základní částku ve výši 18 tisíc korun za rok individuální účasti poškozeného na trestním řízení,“ uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Věc se podle něj netýká ostatních klientů H-Systemu. Představitelé Majáku reprezentují část klientů H-Systemu, kteří se po krachu stavební firmy nepokusili dostavět byty, ale chtějí vložené peníze získat alespoň částečně zpět prostřednictvím prodeje majetku společnosti v konkurzu.

„Teď se podepisují dohody o narovnání jednotlivých klientů s ministerstvem spravedlnosti,“ řekla advokátka sdružení Hana Marvanová. „V prosinci předpokládáme, jakmile budou dohody podepsány, tak by podle těch dohod mělo být ministerstvem hrazeno,“ podotkla. Její klienti pak začnou brát zpět žaloby v řízeních o odškodnění za průtahy. „Tak je formulována dohoda o narovnání. Je nějaký kompromis, ministerstvo zaplatí částku a na základě toho je klient zavázán vzít zpět žalobu, nepokračovat v soudním sporu,“ doplnila. Deníku Právo řekla, že ve věci oceňuje postup ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO).

Zástupci Majáku s Kněžínkem opakovaně jednali. Úřad v minulosti vyplatil poškozeným klientům za průtahy v řízení 2314 korun, ti se následně obrátili na soudy, po stažení jejich žalob jednání o odškodnění skončí. Další postup se podle předsedkyně sdružení Maják Jitky Drunecké bude týkat jiných věcí. „Věcí, které souvisí hlavně s majetkem pana Smetky. To znamená konkurz na pana Smetku, konkurz na H-System a podobně,“ řekla České televizi. Zakladatel H-Systemu Petr Smetka byl v souvislosti s krachem firmy byl odsouzen za podvod, poškozování věřitele a porušování povinností při správě cizího majetku. Ve vězení si odpykal 12 let ve vězení, na svobodu se dostal v říjnu 2016.

Smetka založil H-System v roce 1993, firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů. Kvůli krachu společnosti přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun.

Další skupinu klientů H-Systemu tvoří členové družstva Svatopluk, u kterých Nejvyšší soud v červenci rozhodl, že musí do měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích u Prahy. Čeká se ještě na rozhodnutí Ústavního soudu, ke kterému družstvo podalo stížnost a který vykonatelnost rozhodnutí o vystěhování odložil.