Klokánky se možná zachrání. Fond má splátkový kalendář na svůj dluh

Jeden z domovů rodinné péče Klokánek

Jeden z domovů rodinné péče Klokánek Zdroj: Petr Topic/E15

Pražská správa sociálního zabezpečení povolila Fondu ohrožených dětí (FOD), který provozuje klokánky, splátkový kalendář na více než dvacetimilionový dluh. Správa dnes současně fondu vydala potvrzení o bezdlužnosti. Vzhledem ke schválení splátkového kalendáře tak nyní už fond nemá vůči sociální správě dluhy po splatnosti.

Fond nyní uhradí finančnímu úřadu další dluh 7,91 milionu korun, čímž získá potvrzení o bezdlužnosti i od této instituce. V pátek se fond chystá požádat kraje o vyplacení zadržovaných dotací.

Většinu peněz spokly dluhy

Kraje sice přidělily na klokánky pro letošek 29,5 milionu korun, kvůli dluhům z nich ale vyplatily jen devět milionů. Po zaplacení finančnímu úřadu bude mít fond potvrzení o bezdlužnosti od všech úřadů státní správy, protože zdravotní pojišťovna mu tento doklad již vydala. Potvrzení o bezdlužnosti od těchto institucí jsou nezbytná pro přístup k dotacím. „Záleží na jednotlivých krajích, ale obecně si myslím, že by dotace měly být vyplaceny do třiceti dnů,“ řekl předseda FOD Jan Vaněk. Dluhy fondu vůči jiným subjektům při žádostech o dotaci nehrají roli.

Správa sociálního zabezpečení rozhodovala, zda povolí dluh 20,77 milionu korun splácet postupně. Nakonec schválila dvoumilionové měsíční splátky na dva roky. Rozhodnutí bylo pro budoucnost FOD zásadní. „Kdyby splátkový kalendář nebyl schválen, tak by situace byla velmi složitá, až kritická,“ řekl Vaněk. Nyní může fond vedle schválené finanční podpory od krajů žádat o další dotace.

Mimořádná dotace neprošla

Fond ohrožených dětí kvůli finančním problémům žádal vládu o mimořádnou dvacetimilionovou dotaci, ale neuspěl. Kvůli dluhům se fond chystá snížit počet svých zařízení. Na počátku roku fungovalo 28 klokánků a na konci roku jich podle plánů zůstane 20. Děti by se měly většinou přesunout do jiných klokánků i s tetami, které se o ně starají. Z pěti azylových domů zůstanou tři, dva převezme jiný provozovatel. Z 23 poboček bude v provozu sedm či osm.