Kmoníček: Zeman sporné výroky neplánuje, touží ale provokovat

Hynek Kmoníček

Hynek Kmoníček Zdroj: Tereza Zavadilova, E15

Diplomaticky sporné výroky prezidenta Miloše Zemana nejsou z převážné většiny součástí jeho politických plánů. Vznikají jako spontánní odpovědi na často ne úplně smysluplné otázky a stojí za nimi Zemanova touha provokovat, řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček. Pokud by prezidentova slova byla skutečně politickým záměrem, měl by s 99,9 procenta z nich profesionální problém, uvedl.

Zemanův kancléř Vratislav Mynář v rozhovoru v České televizi označil Kmoníčkovo vyjádření za nešťastné. Některé zpravodajské weby dnes také upozornily na vyjádření prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka, který podle nich na sociální síti uvedl, že neexistují hloupé otázky, jak říká prezident, který si podle Ovčáčka právě dotazů občanů při návštěvách regionů velmi váží. Kmoníček zřejmě podle mluvčího Hradu hovořil ironicky.

Také Mynář v ČT uvedl, že Kmoníčkova slova jsou asi určitým nedorozuměním a „bylo to způsobeno rétorikou jemu vlastní“. Dodal, že Kmoníček je velkým odborníkem na zahraniční politiku, ale na cesty po českých a moravských regionech se Zemanem nejezdí.

Zkratka nebo bonmot

Zemanovy sporné výroky podle Koníčka často vznikají tak, že prezident v odpovědi na dotaz místních občanů při výjezdech do regionů použije zkratku nebo bonmot. „Protože prostě Miloš Zeman je vášnivý diskutér, který vždy jde za nějakým bonmotem. Bonmot je v principu zkratkou. Jakmile tu zkratku začnete rozebírat logickou, dlouhodobou analýzou, tak je to stejné, jako když logicky rozeberete vtip,“ prohlásil šéf zahraničního odboru Hradu v rozhovoru.

Podobně je podle Kmoníčka nutné chápat například velmi kritizovaný prezidentův nápad přestěhovat české velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Pokud by chtěl Zeman tuto myšlenku skutečně realizovat, znamenalo by to v zásadě konec jakýchkoli vztahů s muslimským světem a podstatnou částí států OSN, uvedl Kmoníček. Různě pak lze pohlížet na prezidentovy výroky ohledně Ruska a Ukrajiny.