Koalice KSČM a ČSSD v Karlovarském kraji končí, ČSSD odchází

Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný z ČSSD

Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný z ČSSD Zdroj: CTK

Koalice KSČM a ČSSD ve vedení Karlovarského kraje končí. Komunisté dnes odmítli návrh ČSSD, aby se do dohody o novém hejtmanovi funkce prvního náměstka přesunula z KSČM na zástupce ČSSD. Radní za ČSSD začali rezignovat. Dnešní jednání zastupitelstva vedou komunisté. Kraj zůstává po rezignaci Josefa Novotného (ČSSD) bez hejtmana, podle koaliční smlouvy by měl kraj vést sociální demokrat.

Pokud se do půl roku zastupitelé neshodnou na kandidátovi na hejtmana a nezvolí ho, budou muset být nové volby. ČSSD navrhla komunistům Jakuba Pánika, ale toho komunisté odmítli. Krajský předseda ČSSD Petr Navrátil řekl, že se tím otevírá cesta pro hledání nové koalice.

Komunisté ještě před zahájením dnešního jednání zastupitelstva projednali návrh ČSSD a nepřistoupili na něj. Podle první náměstkyně hejtmana Evy Valjentové (KSČM) by o takové návrhu měl rozhodnout krajský výbor, který se ale sejde až v pondělí 16. února. ČSSD ale už odmítla čekat a ohlásila konec koalice.

Rezignace na začátku jednání

Hned na začátku jednání zastupitelstva rezignovali na místo v radě zástupci ČSSD Martin Havel, náměstek Petr Navrátil rezignoval písemně už předem, protože se chce plně věnovat práci starosty Chebu, funkce uvolněného zastupitele se vzdal i Edmund Janisch.

V 45členném krajském zastupitelstvu má KSČM 14 hlasů, ČSSD 13, pět křesel patří ODS a Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí, ALTERNATIVA má čtyři křesla a TOP 09 + Starostové také čtyři.

Jak dnes před zastupitelstvem novinářům řekli zastupitelé za STAN, když středové a pravicové strany nabízely ČSSD možnost vzniku široké krajské koalice, sociální demokraté tehdy odmítli s tím, že koalice s KSČM bude stabilnější.

„Teď se ukázalo, že není. Pokud by ČSSD chtěla opět s námi o nějaké spolupráci jednat, musí nejprve vystoupit z koalice s KSČM,“ řekl zastupitel za STAN a primátor Karlových Varů Petr Kulhánek.