Koalice levice a pravice nepřipadá v úvahu, potvrdil Sobotka

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: E15 Anna Vackova

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka varoval stranu, aby nepodlehla pocitu favorita voleb. V projevu k ústřednímu výkonnému výboru sociální demokracie dnes také opětovně odmítl možnost povolební koalice s TOP 09 nebo s ODS. Volebním sloganem strany má být: "Prosadíme dobře fungující stát", potvrdil Sobotka dosavadní informace.

ČSSD by měla podle svého předsedy už před volbami vyslat jasný signál, že dá v případě vítězství přednost programovému spojenectví, které umožní nápravu vládnutí ODS a TOP 09. Sobotkův projev tak navazoval na páteční prohlášení prezidenta Miloše Zemana, že v případě uzavření koalice mezi ČSSD a TOP 09 by nejmenoval premiérem žádné z těchto stran, protože by takovou koalici považoval za zradu na jejich voličích.

Sociální demokraté jsou dlohodobě v podle průzkumů jednoznačnými favority sněmovních voleb a neměli by podle Sobotky tomuto pocitu podlehnout. „Volby neprohrávají voliči, strany si je prohrávají samy,“ uvedl Sobotka. Vyzval také stranu k jednotě, kterou voliči chtějí vidět.

Ústřední výkonný výbor ČSSD má dnes definitivně schválit kandidátní listiny pro předčasné volby do Sněmovny. V pátek už tyto soupisky odsouhlasilo předsednictvo strany. Mezi kandidáty schválilo i ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, bývalou místopředsedkyni strany a nyní nestraničku. Strana by měla také zveřejnit volební programové desatero.